A kecskeméti Katona József Színházban tartott évadnyitó társulati ülésen Cseke Péter direktor összegezte az elmúlt év sikereit és tapasztalatait, gratulált a díjazottaknak és ismertette a jövendő terveket is.

Az elmúlt időszak eredményei a számok tükrében is figyelemre méltók. A tavalyi évad összesítéséből kiderült, hogy a kecskeméti teátrum bérleteseinek száma országos összehasonlításban is kimagasló. A 2013/14-es évadban összesen 16 ezer 807 bérletese volt a színháznak, az összesített nézőszám pedig meghaladta a 101 ezret! Az idén is nagy az érdeklődés a bérleteink iránt, a nyári szünet után kígyózó sor várakozott, hogy bérletet vehessen az új évadra. Szeretettel várják továbbra is az érdeklődőket.

Cseke Péter a nyár eseményeire is kitért.

– Rendkívül sikeres hónapokat tudhatunk magunk mögött – mondta. – Nyár elején harmadik alkalommal mutattuk be az Újvilág Passiót, minden elképzelést felülmúló érdeklődés mellett. Jelentős sikert arattunk a Magyar Teátrum Fesztiválon a Páratlan páros című előadásunkkal: a Szarvasi Vízi Színházban a legjobb férfi főszereplő díját Szerednyey Bélának ítélték, míg a legjobb rendezésért járó elismerést jómagam vehettem át. A produkció zajos sikert aratott Balatonföldváron és Szegeden is – mindkét helyre visszavárnak bennünket a második résszel.

Kiss Jenő színművész Petőfi Sándornak egy színészetről szóló versével köszöntötte a kollégáit az új évad elején

A színidirektor gratulált a színház két díjazottjának, akik augusztus 20-a alkalmából kaptak magas rangú állami kitüntetést. Ba Éva súgó a Magyar Arany Érdemkereszt, Látó Richárd zenei asszisztens a Magyar Bronz Érdemkereszt kitüntetést vehette át a Pesti Vigadóban. Balogh Zoltánt, az emberi erőforrások miniszterét idézte ennek kapcsán: “Kitüntetést kapni felelősség, mert példaképként is meg kell állniuk a helyüket a közösségben. A kitüntetés rang, mert a közösség döntése áll mögötte, de felelősség is, hiszen a kitüntetetté a nemzet bizalma”.

Cseke Péter így vázolta fel az elkövetkező évad feladatait:

– „Idén sem engedünk az önmagunkkal szemben támasztott elvárásainkból. Nem elégszünk meg azzal, hogy a vidéki színházak mezőnyében előkelő helyet foglalunk el. Olyan produkciókat nyújtunk át a közönségünknek és a szakmának, amelyek művészi színvonala az országos mezőnyben is megállja a helyét.”

Az új évad előadásairól röviden:

•    Az első bemutató szeptember 26-án lesz: Molnár Ferenc Liliomát láthatja a közönség Szász János rendezésében.
•    Ezt követi október 4-én a Párcsere című komédia Cseke Péter rendezésében, amelynek elő bemutatója a nyári Udvarszínházban már meghódította a nézőket.
•    Az első gyerekeknek szóló bemutató Verne Gyula Cirkuszkocsival a sarkvidéken című regényének adaptációja lesz Szente Vajk rendezésében október közepén.
•    Majd következik a nagyoperett: a Csókos asszony, amelynek rendezője Nagy Viktor.

Összesen nyolc nagyszínházi és öt kisszínházi bemutató várja a közönséget az új évadban. A már említetteken kívül Kecskeméten rendez Mohácsi János, Porogi Dorka, Keszég László, Szente Vajk, Dunai Tamás. Második önálló produkciójára, a Carmenre készül a Kecskemét City Balett, amelynek megújult társulata a napokban a Budapesti Őszi Fesztiválon mutatja be a nagy sikerű Négy Évszak új változatát, Az Ötödik címmel.

Fontos változásokat is hoz az évad. Ezek sorát a társulat új tagjainak bemutatásával kezdte az igazgató.

– Társulatunkban köszönthetjük Csapó Virágot és Kocsis Pált, akik Kaposvárról szerződtek Kecskemétre, valamint Tolnai Hellát, aki Kaposvári Művészeti Egyetemen végzett. Jelentős változás következik a játszóhelyeink tekintetében: a Kelemen László Kamaraszínház 2015 elején Kecskemét egyik emblematikus épületébe, a Városi Moziba költözik. A felújítás gőzerővel halad. Mint ahogy a nagyszínház tetőfelújítása is, amely várhatóan az első bemutatónkra, tehát szeptember végére fejeződik be.

Cseke Péter az új évad mottójául Kodály Zoltántól vett idézetet: „Olyan kevesen vagyunk, hogy a műveletlenség luxusát nem engedhetjük meg magunknak.”

Végezetül Boldog Új Évadot Kívánt a társulatnak. A színházrajongók tábora is ezt kívánja valamennyiüknek!

2014. szeptember 7.

Hozzászólások