Sokan szeretnének tőzsdézni, és talán van is elméleti tudásuk, de a gyakorlatban már problémákba ütköznek, ha részvényeket vennének vagy adnának el. Most részletesen megmutatjuk, hogyan is kell tőzsdézni!

hogy kell tozsdezni

Mi az a tőzsde?

A tőzsde az a hely, ahol részvényeket tudunk venni és eladni, ami által, ha jól használjuk a lehetőségeket, plusz jövedelemre tehetünk szert. Tehát egyfajta befektetési típus. Fontos azonban, hogy a tőzsde nem való mindenkinek. Mielőtt belevágunk, érdemes megismerkedni vele, és tanulmányozni a részvénypiac működését.

A tőzsdézés négy lépése

A tőzsdén részt venni és ügyleteket lebonyolítani nem lehetetlen küldetés. A következőkben négy lépésben megmutatjuk, hogyan lehetünk részvények tulajdonosai.

Első lépés

Mielőtt belevágunk, szükségünk van egy értékpapírszámlára, és döntenünk kell, hogy melyik pénzintézetnél vagy brókercégnél szeretnénk azt megnyitni. A számla költségei, az elérhető befektetések és annak költségei, valamint a cég pénzügyi háttere is lényeges szempont lehet a választásnál.

Második lépés

Amennyiben eldöntöttük, hogy hol nyitjuk meg a tőzsdéhez szükséges értékpapírszámlát, jöhet a számlanyitás! Ez történhet a fiókban is, de ma már online is könnyedén elintézhetjük az egész folyamatot. Így az a veszély sem áll fenn, hogy esetleg valami egészen másra beszélnek rá minket eredeti terveinkkel ellentétben. Személyes adataink megadása és okmányaink bemutatása kell a számlanyitáshoz, utóbbit e-mailben szkennelve is elküldhetjük.

Harmadik lépés

1-2 napon belül visszaigazolják az adatokat, és elküldik a belépéshez szükséges felhasználónevet és jelszót, amit nem árt, ha megváltoztatunk. Ezután pénzt kell helyeznünk a számlára az ügyletek elkezdéséhez: utalhatunk, de bankkártyával is feltölthetjük egyenlegünket.

Negyedik lépés

Ha eljutottunk idáig, és már pénz is van az értékpapírszámlán, nincs akadálya annak, hogy megvásároljuk első részvényünket. A kereskedés fülre kattintva tudunk részvényt venni. Kezdőként ajánlott normál eladásba és vételbe bocsátkozni, ekkor a legalacsonyabb a kockázat. Pozíció nyitásakor tehát vétel (long) történik, amit a pozíció zárásakor eladunk (short). Lehet napon belül is kereskedni, ilyenkor egyazon napon belül nyílik és zárul a pozíció. De ez kockázatos, és a profiknak való, a tőzsdézés elején jobb a normál ügyleteknél maradni. A folyamatos tanulás és piacfigyelés fontos, hiszen így lehet egy jól jövedelmező diverzifikált portfóliót alkotni.

 

(Szponzorált cikk)

 

Hozzászólások