Egy korábbi interjúból, melyet itt olvashatnak, megismerhettük a kecskeméti Csörömpölők születésének körülményeit, az együttes tagjait, és sok érdekességet megtudhattunk a szerepléseikről, dalaikról. Az azóta eltelt időben azonban sok minden történt velük, hogy csak a közelmúlt sikereit nézzük. Most erről faggatjuk őket.

Azzal a céllal alakultatok 2006-ban, hogy minél több gyerekkel megszerettessétek a zenét, a táncot, a mesét, s közben életre szóló, maradandó értékeket nyújtsatok: a tánc közösségformáló ereje, a mese varázsa, a zenében megtalált öröm elkíséri az embert egész életében. Változott-e valamit ez a célkitűzés?

A célkitűzésünk továbbra sem változott! Számunkra mindig a gyerek a legfontosabb. Arra törekszünk, hogy megfelelő, minőségi szórakoztatást nyújtsunk nekik, miközben dalainkkal tudatosan tanítjuk őket.

Adtatok-e ki újabb lemezt?

A lemezkészítés folyamatban van. Hétről hétre stúdióba járunk, és ha minden jól megy, augusztus elejére készen is lesz az új lemezünk, amit már nagyon várunk.

A fellépéseitek is bizonyára szaporodtak. Milyen új helyszínekre jutottatok el itthon és külföldön?

Nagyon sok helyre hívnak bennünket, amit ezúton is szeretnénk megköszönni! Remélem ez így lesz még sokáig! A kis falvaktól a nagy városokig bármit említhetnénk, de nagyon nehéz lenne bármelyiket is kiemelni. Szinte az összes megyét bejártuk az országban, de főleg a keleti országrészben vannak a fellépéseink. Ez persze nem azt jelenti, hogy nyugatra nem járunk, csak kevesebbet. A Velencei-tóra például 2 éve mentünk először, de azóta folyamatosan visszatérő vendégek vagyunk különböző országos fesztiválokra! Külföldön is megfordultunk az elmúlt években. Legfőképpen a magyar lakta területekről kaptunk meghívást! Kárpátalján, Beregszászon volt több fellépésünk. Erdélyben Marosvásárhelyen örvendeztettünk meg kicsiket és nagyokat több koncerten. A Vajdaságban Adán és Újvidéken adtunk fergeteges koncerteket, valamint eljutottunk Belgrádba a Magyar Nagykövetségre is, ahol fantasztikus hangulat fogadott bennünket. Terveink között szerepel, hogy Németországba és Angliába és elmegyünk az ottani magyar gyerekeket és felnőtteket szórakoztatni, de ez rengeteg szervezést és egyeztetést igényel.

Munkátokért kaptatok-e valamilyen elismerést?

Nekünk a legnagyobb elismerés a mosoly. Ha nevetés és vidámság van, akkor nem vagyunk rászorulva más elismerésre. Persze minket is elért a mostanában oly divatos versenyláz, de nagyon jól jöttünk ki ebből a helyzetből. Sokat kérdeznek mostanában egy régi versenyről, amit még 2007-ben nyertünk meg Kecskeméten. Ez a Házimuzsikálók Országos versenye volt, melyről a Közönség- és a Fesztiváldíjat is elhoztuk. Ez régen volt, de ettől függetlenül nagy örömmel töltött el bennünket a győzelem.

Mostanában sokat hallottunk rólatok, és szurkoltunk is nektek. Részt vettetek a gyerekdalok családi fesztiválján, ahol az év legnépszerűbb gyermekdala A kovács című lett a Csörömpölőktől. Mondjatok el erről mindent, hadd tudják az olvasók!

Idén először rendezték meg a Picur Viadalt, ami a gyermekzenekarok országos versenyeként lett nagyon ismert és népszerű. Ezen a versenyen 36 zenekar indult 83 dallal. Különböző kategóriákban hirdettek győzteseket. Díjazták a legjobb dalt, legjobb zeneszerzőt, legjobb szövegírót és a legnépszerűbb gyerekdalt. 16 produkció került be az élő döntőbe, valamint a közönségdíjas adhatott egy félórás koncertet a budapesti Petőfi Csarnokban. A mi dalunk, „A kovács” lett 2014 Legnépszerűbb Gyerekdala kategória győztese (csak zárójelben jegyezném meg, hogy két dallal indultunk, és a Haldorádó című dalunk második lett). Tehát a rengeteg elismerés mellett, amit kaptunk, mi adhattuk a koncertet is. Ez azért nagyon fontos, mert mi lettünk a közönségdíjasok. Számunkra nem létezik nagyobb elismerés a közönségdíjnál. Ők adnak erőt a mindennapi munkánkhoz. Ők a legnagyobb kritikusok, és mi legalább úgy szeretjük a közönséget, mint ahogyan ők minket!

Picur Viadal – Díjátadó

Milyen volt a koncert Budapesten? Hogy éltétek meg?

Nem a Budapest szó itt a varázslatos, mert havonta többször is megfordulunk a fővárosban, hanem az, hogy a gyerekek mellett a rengeteg gyerekzenekar is a nézőtéren figyelt bennünket. A koncerten persze ugyanúgy hoztuk a Csörömpölős stílusunkat, mint minden más fellépésen. Talán fura, de a legjobb az egészben az volt, hogy sok zenekarral megismerkedhettünk, akik ugyanazt választották életcéljuknak, mint mi. Olyan általunk tisztelt és szeretett zenekarokkal kerültünk kapcsolatba, mint a Katáng- vagy a Mintapinty zenekarok. Azt gondoljuk, hogy a Viadalt bárki megnyerhette volna, mert a színpadon látott produkciók azt jelzik, hogy a magyar gyermekzenét játszó zenekarok jó irányba haladnak. Igényes, kidolgozott és szórakoztató zenét játszanak.

Fontos, hogy a közönség megtalálja ezeket a zenekarokat, mert a médiában nem sok teret kapnak. Van egy-két felkapott együttes, akit mindenki ismer, de nem csak ők jelentik ma Magyarországon a gyerekzenét! Nekik egyszerűen kiváló a marketingjük. Félreértés ne essék! Teljesen megérdemlik a kitüntetett szerepet, mert rengeteget dolgoztak és dolgoznak érte, de van rajtuk kívül még legalább 20-25 olyan zenekar, amely szintén megérdemelné ugyanezt a kitüntetett szerepet!

Hogyan befolyásolja ez a siker a további munkátokat? Mik a terveitek?

Annyiban befolyásolja, hogy a szervezők elhiszik, hogy érdemes a Csörömpölők Együttesben bízniuk, és bármilyen rendezvényre elhívhatnak bennünket. Ez egy nagyon jó reklám nekünk. A médiában eddig kevesebb szerep jutott számunkra, de mióta a versenyről elhoztuk ezt a díjat, nagyon sok újságban, rádióban, TV-ben megjelentünk és népszerűsítettük zenekarunkat. Természetesen ez azzal jár, hogy a kereslet megnövekedett irántunk, és megállás nélkül csörög a telefon, aminek mi nagyon örülünk.

Legfőbb tervünk, hogy továbbra is mosolyt csaljunk az arcokra. De szeretnénk minden felkérésnek eleget tenni, amit kapunk. Célunk, hogy minél több helyre eljuttassuk ezt a sajátos, Csörömpölős hangzást, ami minket jellemez, legyen ez belföldön vagy külföldön. A CD-t már említettem, mint a legközelebbi megvalósítandó célt! Remélem a közönségnek is tetszeni fog!

Weninger Endréné Erzsébet

2014. június 1.

Hozzászólások