2014. május 29-én, csütörtökön 10.00 órakor Évadzáró Társulati Ülésre hívta Cseke Péter igazgató a színház társulatát, munkatársait, az érdeklődőket és a sajtó képviselőit.

Cseke Péter megköszönte társulatának a sikeres évadot, és arra kérte őket, hogy a díjak és a sikerek ne tegyék kényelmessé őket. Ne dőljenek hátra, hogy megy a munka félgőzzel is, még többet, még jobbat adjanak magukból. Próbáljanak meg igazi társulatot formálni. Kiváló évadot zárhatnak, hiszen egyre több a bérletes és a jegyeket vásárló néző. Noha két nagyszínházi előadásnak nem volt akkora sikere, de a kis színpadok előadásai kompenzálják ezt. (Kelemen László, Ruszt József, Táncszínház)

A különböző csoportok vezetői kiválóan dolgoznak csoportjuk élén, és jó az összhang a társulatban. Ennek köszönhető a nagy siker nemcsak Kecskeméten, de Budapesten, Londonban, Augsburgban és a Szegedi Fesztiválon is. Köszönet jár mindenkinek, hiszen alig fejeződött be az évad, többen már a jövő évi első darabot próbálják, Molnár Ferenc Liliom-ját. Június 7-8-9-én 20.30-kor a Kecskeméti Arborétumban ismét láthatjuk az Újvilág Passiót, a nyáron pedig négy különleges produkcióval, köztük a 2014/2015-ös évad egyik előbemutatójával várja a közönséget idén a kecskeméti Városháza díszudvarában megrendezett Udvarszínház. A társulat vendégszerepel Szentesen, Szegeden és Balatonföldváron is a nyár folyamán.

A direktor úr megemlítette a Színtár ötéves jubileumát, ahová egyetemeket is igyekeznek bevonni a jövő évadban. A Megyei Rendőrkapitánysággal is szoros munkakapcsolatban van a társulat. TÁMOP pályázati támogatás segítségével közös projekten dolgoznak színészek és rendőrök: megelőző munkát végeznek a fiatalok körében az iskolákban. Játékos, indirekt módon jobban sikerül a színészeknek felhívni a figyelmet a veszélyekre, mintha direktben a rendőr vagy a pedagógus magyarázna. Nagyon nemes és nagyszerű, segítő módja ez a színjátszásnak.

Cseke Péter biztatta színésztársait, hogy vegyenek részt a jó hangulatú „színész olimpia” sportversenyein, mindenki jól érezné magát. Az EstEm Gála is értük van, hiszen a nézők szavazatai alapján több mint tíz díjat osztanak ki a „kis Oscar”-on. Dicsérte továbbá a Barta Dóra vezetésével, nagy odaadással induló Táncszínházat, melynek fantasztikus bemutatkozása volt, és Budapesten, Pécsett, Győrben is várja őket a közönség.

Réczei Tamás, a színház művészeti vezetője óvatosságra int a darabválasztásnál. Nem biztos, hogy a közönség minden esetben rá tud hangolódni egy modernebb darabra. Szerencsések vagyunk, mert három, sőt, négyféle színházunk van Kecskeméten: a nagy színházon kívül a két kamaraszínház és a táncszínház kínál választási lehetőséget a közönségnek. Izgalmas jövő évi műsortervet állítottak össze.

A jelen lévő Mák Kornél alpolgármester úr köszönetet mondott a társulat nagyszerű munkájáért. A színészek valamennyien értékes emberek, kiváló képességűek, nagyon jó a kecskeméti színház társulata. Igen örülhetünk annak, hogy a színház előadásaival elviszi Kecskemét jó hírét a nagyvilágba. Köszönet illeti őket azért is, mert gyakran szerepelnek a városi rendezvényeken, és színesebbé teszik azokat. Megjegyezte azonban, hogy műsorválasztásnál valóban figyelembe kell venni a kecskeméti közönség igényét, ízlését, véleményét, hiszen értük vannak, és bizonyára számítanak a közönség elismerésére, tetszésnyilvánítására.

Végül megtudtuk, hogy szilveszterkor a színházban Georges Feydeau: Balfék című bohózata lesz műsoron. E sorok írója megveszi rá a jegyét hamarosan, mert tavaly már hónapokkal előtte elfogyott, és nem tudott a gyönyörű kecskeméti Katona József Színházban szilveszterezni.

Weninger Endréné Erzsébet

2014. június 1.