Bizet operáját, a Carment mutatják be Oberfrank Pál rendezésében, Rinat Shaham és Kiss B. Atilla főszereplésével a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon július 4-én és 6-án a Budapesti Nyári Fesztivál keretében.


A Magyar Állami Operaház és a Szabad Tér Színház közös produkciójának címszerepét a fesztivál meghívására napjaink egyik “legkapósabb” Carmenje, Rinat Shaham alakítja. Október végén az Erkel Színházban lesz látható a mű szintén Oberfrank Pál rendezésében, aki korábban úgy fogalmazott, hogy a Margitszigeten, majd később az Erkel Színházban színpadra kerülő két mű nem egyezik majd teljes mértékben, bár tervei szerint mindkét helyszínen franciául, magyar felirattal játsszák majd a darabot.

Oberfrank Pál fontosnak tartja, hogy egyetemessé tegye a történetet, mert azt feltételezi, hogy kisebb-nagyobb mértékben mindenkiben jelen van a carmeni szemlélet és Micaela attitűdje. “Egyrészt mindannyian vágyunk a békés, harmonikus életre, másrészt bennünk van a szabadság iránti vágyakozás és a kíváncsiság, hogy új és új dolgokkal találkozhassunk. Azt hiszem, ha kimegyek az utcára, nagyon sok potenciális Carmennel és Don Joséval találkozhatok” – vélte a rendező.

Carment az izraeli énekesnő, Rinat Shaham alakítja július 4-én és 6-án, aki a legrangosabb operaházakban – például Hongkongban, Szentpétervárott, Hamburgban, Moszkvában és Sydney-ben – énekli a szerepet. A művésznő először mutatkozik be a magyar közönségnek. Micaelát Létay Kiss Gabriella énekli, Don José szerepében Kiss B. Atilla, Escamillóként pedig Kálmándi Mihály lép színpadra. A színpadképet Székely László, a jelmezeket Pilinyi Márta tervezi. A táncjelenetek koreográfusa Venekei Marianna.

MTI

2014. június 30.

Hozzászólások