Tájak – korok –életmódok a Kárpát-medencében – XLII. Országos Honismereti Akadémia – Kecskemét
2014. június 29 – július 4. között Kecskeméten és Bács-Kiskun megyében rendezik meg a Kárpát-medence legnagyobb helytörténeti tudományos fórumát és honismereti találkozóját.

Erre az alkalomra a főváros és a tizenkilenc megye honismereti szervezetei és a határon túli társszervezetek küldenek résztvevőket, de a rendezvény nyitott minden más érdeklődő számára is. A táj és ember múltbeli kapcsolatáról, annak hazai hagyományairól szóló konferencián neves tudósok tartanak előadásokat, az Akadémia harmadik napján három szekcióban tanácskoznak majd az egyes témák szakértői (az életmódtörténet tárgyi és írásos forrásai, az egyes tájegységek életmódja, iskola és honismeret). A Duna-Tisza közi táj, történelem és kulturális hagyományok megismerésére egész napos tanulmányutak adnak lehetőséget. A konferenciának otthont adó Kecskeméten az előadásokon túl számos kulturális programra is sor kerül. A záró nap rendhagyó programja lesz a kecskeméti piaclátogatás, amelynek keretében általános iskolás diákok vidám jelenetekkel elevenítik föl a régi kecskeméti piacok és vásárok hangulatát.

Az előadások a kecskeméti városháza dísztermében hangzanak el. A regisztrált résztvevők mellett más érdeklődők számára is nyitottak és ingyenesek. A XLII. Országos Honismereti Akadémia fővédnöke: Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, védnöke: dr. Zombor Gábor, egészségügyi államtitkár, Kecskemét Megyei Jogú Város polgármestere. A szervezők: Honismereti Szövetség (Budapest), Bács-Kiskun Megyei Honismereti Egyesület.

Fő támogatói: Nemzeti Kulturális Alap, Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata. A programsorozatot számos további intézmény, önkormányzat és magánszemély támogatja.

Hozzászólások