Az interaktív kiállításon bemutatjuk az érzékszervek kialakulását és működését, rég elfeledettnek hitt illatokat idézünk meg, ízelítőt adunk az illúziók világából. Választ keresünk számtalan meghökkentő jelenségre, többek között arra, mi az oka a déjà vu érzésnek, a különféle fóbiáknak, és tanulhatók-e a nyelv akrobatamutatványai.

Hallás

Lágy dallamok, finom neszek, bántó zörejek – mindbe belehallgathatunk, és megmutatjuk, miért ítélünk kellemesnek vagy idegesítőnek valamely hangot. Meghökkentő hangjelenségeket magyarázunk el, és azt is elmondjuk, hogyan működik az egyensúlyszerv, azaz miképp tanulunk meg biciklizni.

Látás

Áll-e a kép, vagy megmozdult? Látjuk a színes mintázatból kibontakozó figurákat? Térbeli ábrát látunk, vagy a síkon futnak furcsán a vonalak? Csak egy kis szemfényvesztés, némi okos tervezés, máris belekáprázik a szem, és tétován állunk az ábrák előtt: kiállításunk az optikai illúziókból is ízelítőt kínál.

                                                      
Szaglás

Régi, elfeledettnek hitt illatokat idézünk meg, amelyek a múlt emlékeit hozzák vissza, megmutatjuk, mikor hagyatkozhatunk az orrunkra és mikor nem, és az is kiderül, mikor vezetnek a szagok az orrunknál fogva.

Ízlelés

Mindenki emlékszik gyermekkora ízeire – vajon miért? Miért érezzük a mentolt hidegnek, az erős paprikát forrónak? A nyelv, amely összetett ízek érzékelésére is képes, jelezheti-e, ha veszélyes ételt kóstoltunk? Az ízlelés titkai mellett az is kiderül, az ételek színe milyen jelentőséggel bír.

                                                      
                  
Tapintás

A bőrben elhelyezkedő receptorok révén tudjuk eldönteni, nedves-e egy tárgy vagy száraz, meleg-e vagy hideg, de ez az érzékünk is becsapható. Kipróbálhatjuk a tapintási illúziókat, megtudhatjuk, miért csíp a csalán, hogyan lehetséges a parázson járás.

Érzetek

Félünk a pókoktól, nem szívesen szállunk be a zsúfolt liftbe, érzékeljük az emberek kisugárzását, auráját, meglátunk és megszeretünk valakit, erőt vesz rajtunk olykor az érzés, hogy ugyanezt már átéltük – néha nem tudjuk megindokolni ésszerűtlennek tűnő viselkedésünket, ám tetteink nem teljesen megalapozatlanok.

                                                     

A kiállítás megtekinthető: 2013. március 9. – április 21.

Helyszín: Magyar Mezőgazdasági Múzeum
1146 Budapest, Városliget, Vajdahunyadvár

Bővebb információ

2013. március 6.

Hozzászólások