A fűszerekről indítunk egy sorozatot a közeljövőben MesésFűszerek – FűszeresMesék címmel, melynek bevezető írása a Csokoládéról már meg is jelent a MontázsMagazin Életmód rovatában. 

fuszersziget

Miközben kerestem a karácsonyi fűszereket, rátaláltam a Fűszer-szigetekre.

A Maluku-szigetek (Molukka-szigetek, Molukkák, régebben: Fűszer-szigetek): Indonéziához tartozó szigetcsoport a Fülöp-szigetektől délre — összesen mintegy ezer kisebb-nagyobb szigettel.

A szigetek a Csendes-óceán résztengereiből:

a Molukka-tengerből,
az Arafura-tengerből,
a Seram-tengerből és
a Banda-tengerből emelkednek ki.

Voltaképpen nem egy szigetcsoportról van szó: a „Maluku-szigetek” név az Új-Guinea és a Szunda-szigetek közötti szigetek összefoglaló neve. Földrajzilag három csoportra oszthatók: északi, középső és délkeleti Maluku-szigetekre.

A szigetek összesített területe 74 504 km².

Földtani felépítésük A szigetek többsége vulkáni eredetű; legtöbbjüket atoll környezi. Ternate aktív vulkánja 1651 m magas, Banda szigetén a 656 m-es Gunung Api vulkán („Tűz-hegy”) ugyancsak aktív. Az Aru-szigetek (Kapulanan Aru) felszíne sík, mocsaras.

Éghajlatuk nedves trópusi: az évi középhőmérséklet 25–27°C, az évi csapadék 2000–4000 mm, a relatív páratartalom többnyire 80% fölötti.

Növényzetük: A szigetek természetes növényzete trópusi esőerdő. Gyakoriak az illóolajokat tartalmazó fák; ezekről kapták a régebben használatos Fűszer-szigetek nevet. Az esőerdő domináns fái a különféle vasfák, fenyőfélék, rododendronok és eukaliptuszok — főleg örökzöldek. Foltokban tűnik fel a nyílt szavanna, a tengerparton pedig általános a mangroveerdő. Az esőerdőt a szigetek nagy részén kivágták, hogy megműveljék a földet.

Állatviláguk: A szigetek állatvilága az orientális és ausztráliai faunaterülethez tartozik. Sok a bennszülött faj.

A legjellemzőbb madarak: mézevőfélék, szélesfarkú jégmadár, fehérbóbitás kakadu, kétszínű gyümölcsgalamb (Seram szigetén), feketefejű lóri, malukui kakadu

szivarvanylori

szivárványlóri

Jellemző állata:

babirussza

babirussza

 

Gazdaság:  A vulkáni kőzetek málladékából képződött talaj termékeny; a gazdaság vezető ágazata a mezőgazdaság és a halászat.

 

Ami miatt a Fűszer-szigetek nevet viseli ez a szigetcsoport:

szegfuszeg

szegfűszeg

szerecendio

szerecsendió

szinesbors01

bors

fahej

fahéj

zold_kavea_bab

kávébab

Tenger gyümölcsei közül:

kopra

kopra

Forrás: Wikipédia

 

Antalffy Yvette

Hozzászólások