Megemlékezések a trianoni békediktátum évfordulóján – A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából június 4-én délután Kecskeméten három rendezvény is kapcsolódott Trianonhoz. A Hírös Rovókör és a Hírös olWASSókör szervezésében a Hírös Forrás szökőkútnál tartottak verses, zenés, népi táncos megemlékezést.

A Városháza első emeleti folyosóján nyílt tárlat első világháborús fegyverekből, dokumentumokból és egyéb tárgyakból. A kiállítás megnyitóját követően megemlékezést és koszorúzást tartottak az Országzászlónál.

Fotó: Galambos Sándor

A Nemzeti Összetartozás Napján arra emlékezünk, hogy az I. világháború végeztével 1920. június 4-én a Versailles melletti Nagy-Trianon palotában kikényszerített békediktátum értelmében a vesztes központi hatalmak oldalán harcoló Magyar Királyság ezeréves területének mintegy kétharmadát elcsatolták. A háborúba való belépést az utolsó pillanatokig ellenző magyar vezetés és a magyar nép példátlan veszteséget szenvedett el.

K. Szabó Benedek Aranykoszorús versmondó

1. A kezdeményező Hírös Rovókör és a Hírös olWASSókör nevében tisztelettel köszöni meg Csernus Lajos szervező a Hírös Forrás szökőkútnál 2018. június 4-én 16.00 órakor megrendezett trianoni megemlékezés résztvevőinek a fellépését:

A következő előadók színesítették a programot versekkel, zenével, énekkel, tánccal: Boronkay Klára, Gyöngyösi Szabó Katalin, K. Szabó Benedek, Molnár Pál, Tüzön-Vizen Át Egyesület néptáncosai, Radics Tivadar.

Gyöngyösi Szabó Katalin versmondó

Köszönet a résztvevőknek is, akik 2018. június 4-én, hétfőn 16 órakor eljöttek a Hírös Forráshoz, és a rendezvényen jelenlétükkel és szép szóval (közös énekkel és versek hallgatásával) kifejezték a Kárpátok koszorúzta hazánk, magyar nemzetünk megcsonkítása és a kisebbségi sorsra ítélt testvéreink szenvedései miatti érzéseiket, gondolataikat.

Emlékeztünk és emlékeztettünk, majd az Országzászlóhoz vonulva meghallgattuk a határon túli magyar fiatalok műsorát, s Kárpát-hazánkat körülállva kértük: Isten áldja meg a magyart!

Fotó: Galambos Sándor

2. Közel száz korabeli fegyver, kitüntetés, levelezőlap és még sok érdekes régi tárgy sorakozik a vitrinekben a Városháza első emeleti folyosóján. Szkenderovics Zoltán gyűjteményéből állították össze a kiállítást. A gyűjtő és hagyományőrző célja az, hogy emlékezzünk az első világháború időszakára, ne merüljön feledésbe a nemzet életében bekövetkezett nagy trauma.

A kiállítást Szemereyné Pataki Klaudia nyitotta meg, aki elmondta, hogy nagyon fontosnak tartja a hagyományok ápolását, amiben Kecskemét mindig élen járt. Fontos a múltunkat megismerni, hiszen a jelen a múltból él. Az első világháborút lezáró trianoni békeszerződés gyógyíthatatlan seb, ezért fontos, hogy évről évre megemlékezzünk róla.

Bán János, a Kecskeméti Televízió ügyvezető igazgatója

3. A kiállítás megnyitóját követően megemlékezést és koszorúzást tartottak az Országzászlónál, amelyen Bán János, a Kecskeméti Televízió vezetője mondott emlékező beszédet. Az emlékműsor szereplői a Sepsiszentgyörgyről és a Marosvásárhelyről érkezett diákszínjátszó középiskolások voltak.

A Kecskeméti Színjátszó Műhely diákjaival közösen pár nap alatt létrehoztak egy színvonalas előadást. Sütő András, Kovács András Péter, Farkas Árpád, Vári Fábián László, Buda Ferenc és Pintér Lajos művei hangzottak el tolmácsolásukban, a jól tervezett koreográfia számtalan eszközzel színesítette a látványt. Köszönet a rendezésért és az előadásért, a nagyszámú közönség vastapssal jutalmazta azt. 

     

 

 

 

 

Hozzászólások