2016. november 3-án a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával olyan szakmai találkozót szervezett a hazai múzeumok szakemberei részére Magyarok a Gulág-táborokban címmel. A résztvevők szakmai segítséget, ötleteket, inspirációkat kaphattak saját, a témát – azaz a Szovjetunióba hurcoltak drámáját feldolgozó – múzeumi foglalkozásaik, múzeumi óráik megalkotásához, esetleg a meglevőek finomításához.  

gulag_emlekev

A szakmai találkozón olyan kiállítóhelyek, múzeumok, civil szervezetek (Emlékpont, Terror Háza, Holokauszt Emlékközpont, Élet Menete Alapítvány, Szentendrei Skanzen, Óbudai Múzeum, Kecskeméti Katona József Múzeum, stb…) mutatták be programjaikat, foglalkozásaikat, interaktív kiállításaikat, melyek ha nem is pont ezt, de hasonló témát (be- és kitelepítések, holokauszt) dolgoznak fel. Szó esett módszerekről, eredményekről, hibákról és tapasztalatokról.

hajagos-csaba

Intézményünket Hajagos Csaba történész, muzeológus kollégánk képviselte, aki a GULAG és a malenkij robot tragédiájának rendhagyó történelemórák és az oral history interjúk segítségével történő feldolgozásának lehetőségéről tartott beszámolót.

 

Kriston Vízi József muzeológus

 

Hozzászólások