„… A zene, az kell, hogy ne vesszünk el, hogy mégse adjuk fel!” (Valahol Európában) – A Magyar Zene Háza 2022 január végén nyitotta meg kapuit. Nem egy hagyományos múzeum, hiszen három feladatot vállalt: múzeum, oktatás és előadóművészet. A látogatók aktív bevonásával hozza közelebb a zenét az érdeklődőkhöz. A célok megvalósulását Fudzsimoto Szószuke japán sztárépítész által tervezett unikális épület három szintje is támogatja.

magyar zene haza

Az impozáns épület egy életfát szimbolizál: arany levelei, karcsú oszlopai révén koronája, törzse van. A talajszint alatt, a „gyökereknél” kezdhetjük a zene felfedezését. Időben és térben nagyon alant indítjuk felfedező túránkat: a zene születésénél, majd belekapaszkodunk a magyar népzene és az európai zene gyökereibe. Nagy tér, sok terem ad helyet egy átfogó zenetörténeti sétának, amelyik mindig interaktív. Évszázadokon át követjük a muzsika életét egyik teremből a másikba.

Ezer négyzetméteren mutatják be a zene történetét: a korokon átívelő kaland az ősember mágikus cselekményeitől indul a sámán dobolása, a zene bölcsője. A fülhallgató a fejünkön, és sétánk közben megtudjuk, hogy mit jelentett a hangok rendezett sora az embereknek. A természet hangjai is bekúsznak olykor: patakcsobogás, szélzúgás, madárdal. Érintőképernyő, rengeteg animáció, számos kreatív ötlet marasztalja egyik–másik helyen a látogatót. Minél több dolgot érdemes kipróbálni!

A tárlat elsődlegesen európai zenetörténet magyar hangsúlyokkal, a népzenétől a zenei írásbeliség megjelenésén, majd a többszólamúság kialakulásán át az operajátszásig, és persze a 20. századi avantgárdig, majd a zene globálissá válásáig, a popkultúráig és az internetes felhőig ível az utazás. Kiemelten mutatja be Erkel Ferenc és Liszt Ferenc alkotó egyéniségét, jelentőségét, valamint megjelenik Bartók Béla és Kodály Zoltán alakja is.

Elvarázsol bennünket az egyházzene, felpezsdít a népzene, elandalít a magyar operett, s lenyűgöz az opera születése. Megelevenednek a daljáték, musical, rockopera ismert részletei a filmvásznon. Régi hangszerek kelletik magukat a vitrinekben, pl. zsebhegedű, clavichord, lant, duda, hólyagsíp, amiknek a fülhallgató segítségével megismerkedhetünk a hangjával is.

Írhatunk kottát, a gyerekek színezhetnek régi betűformákat, hallgathatnak filmzenét. Lapozhatunk félezeréves kottakönyveket. Egy sétára (csak ezen a helyszínen) 2 órát érdemes rászánni. „A lelkünkhöz a fülünk van a legközelebb.” (Johann Gottfried Herder) A fontos információkat kiírva is olvashatjuk, mindent angol nyelven is elérhet az érdeklődő.

Világszerte ritkaságnak számít egy olyan koncertterem, amelynek üvegből vannak a falai. Látványként izgalmas és egyedi, ugyanakkor az akusztikát tekintve óriási feladatot jelentett tervezőnek és kivitelezőnek egyaránt. A kivitelező egy jelentős nemzetközi tapasztalattal rendelkező japán cég, a Nagata Acoustics volt.

Jó ötletnek bizonyul a zenés játszótér, ami az épületen kívül várja a kicsinyeket, ámulatba ejtve őket a hangokat kibocsátó kültéri játékokkal, a sokféle dobbal is. Az épület infrastruktúrája is kiváló: világos, nagy terek, kávéház, esztétikus mosdók, ruhatár, ajándékbolt marasztalja a látogatókat.

Célszerű egybekötni egy vetítés megtenintésével a HANGDÓM-ban, ami mindössze 30 perc. Szó szerint is lehet érteni: egy dóm-kupola, amely hangokat ad ki magából, nemcsak hangokat. A kupola egyben vetítővászon is, a hangszórók mögötte helyezkednek el. Itt aztán forgathatja a fejét az, aki beül a tér közepére!

A hangzó világ elevenedik meg, a természet hangjaitól a komponált zenéig. Sőt: az élmény még ezen a dimenzión is túlnő. Új hangok előállításának laboratóriuma ez, felső fokon. Egyedülálló alkotás, lehetőségei beláthatatlanok. Az első üzenet a Kárpát-medence hangjait és képeit közvetíti, különleges hallási és látási perspektívából. A széket helyettesítő babzsákok is nagyon kényelmesek!

Máris népszerű a Magyar Zene Háza!

Az egyik legmeghatározóbb nemzetközi programajánló magazin, a Time Out máris a világ 22 legjobb, 2022-ben megvalósuló kulturális vonzereje közé választotta a Liget Budapest Projekt keretében megvalósult Magyar Zene Házát.

Mivel naponta csak annyi jegyet adnak ki, ahány fejhallgató van, Hangdimenziók – Zenei utazások térben és időben című állandó programra, – főképp a hétvégi idősávokban – nagyon gyorsan fogynak. Lehetőség szerint előre váltsák meg a belépőiket, mert elképzelhető, hogy a helyszínen erre már nem lesz lehetőség.

Tegyenek egy virtuális sétát!

 

„Legyen a zene mindenkié!” Kodály Zoltán mottóját követve a Magyar Zene Háza a zene élményével ismerteti meg a látogatóit. Nemes törekvése, missziója, hogy minél több család, gyerek és fiatal felnőtt életében helyet kapjon a zene, a zene szeretete.

Jelenleg a kiállítás védettségi igazolvány bemutatása nélkül is megtekinthető, azonban a száj és az orr maszkkal történő eltakarása kötelező.

Cím: A Magyar zene Háza, Városliget, Budapest, Olof Palme stny. 3, 1146

Források:

Magyar Zene Háza weboldala

Google információ

Interjú a Magyar Zene Háza tervezőjével

 

Farkas Ferencné Pásztor Ilona

A cikk illusztrációs fotóit Antalfi-Farkas Erzsébet készítette.

 

Legendás helyek Budapesten-A szerző korábbi cikke

 

Hozzászólások