A Montázsmagazin sorozatot indított, hogy bemutassa a kecskeméti könyvesboltokat. Ezúttal a Libri Könyvkereskedelmi Kft. kecskeméti üzleteivel ismerkedünk meg. Az egyik az Arany János utca és a főtér sarkán található, a másik a Malom Bevásárlóközpontban nyílott. Mindkettő kedves színfoltja a városnak. Sándor Gabriellát, a Libri-Bookline marketing-, és kommunikációs igazgatóját kérem, hogy mutassa be őket.

Libri, Kecskemét, Fő tér-Arany János utca sarka

A fiatalok már nem is tudják, hogy évtizedekkel ezelőtt egyetlen könyvterjesztési lehetőség volt, Állami Könyvterjesztő Vállalat volt a neve. Az 1990-es évek nagy változásokat hoztak az országban…

Hány Libri Könyvesbolt működik összesen az országban?

Jelenleg 56 Libri Könyvesbolt van szerte az országban.

A 28 éves működésük alatt milyen elismeréseket, sikereket értek el?

A Libri Könyvkereskedelmi Kft. évente mintegy 2,6 millió vásárlót szolgál ki 56 tagú, országos méretű könyvesbolthálózatában és webáruházában. Nyolc alkalommal nyerte el a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése által alapított Az Év Könyvkereskedője díjat. A Libri 2017-ben és 2018-ban is kategória nyertes volt az Ország boltja versenyen, illetve 2018-ban elnyerte könyvelrejtős karácsonyi kampányával az Év kampánya Kereskedelmi díjat, továbbá 2018-ban a Hipnózis Kreatív díját is.

Kecskemét, Libri a Malomban

Most már sok könyvesbolt kínálja a portékáját. Milyen ötletekkel, akciókkal „csábítják” a vevőket, az olvasni szerető embereket a Libribe?

A Libri 2015-ben arculatot váltott, és mára minden Libri boltban ez a letisztult, elegáns külső fogadja az olvasni szerető vásárlóközönséget. Igyekszünk mind az akcióinkkal, mind az eseményekkel, amit a boltjainkban szervezünk, mind a Libri olvasásnépszerűsítő és CSR tevékenységével közel hozni a kultúrát a közönséghez.
Fontos feladatunk, hogy megszerettessük a kultúrát, az olvasást és a könyveket kicsikkel és nagyokkal egyaránt, közelebb hozzuk az olvasást, megszerettessük a kortárs szerzőket a közvéleménnyel. Ennek érdekében hozta létre a Szívünk rajta gyerekkönyvajánló programját, továbbá alapított Libri irodalmi díjakat a kortárs magyar irodalom népszerűsítésére.

A 2018-as Libri irodalmi díj 10 döntős szerzője és könyveik

Mit tudhatunk meg a Libri irodalmi díjakról? Kik kaphatják?

A Libri a kultúra elhivatott pártolójaként egyik fő céljának tartja az olvasás népszerűsítését és a kortárs magyar irodalom támogatását. Azért hívtuk életre a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat, hogy egy presztízsértékű kitüntetéssel jutalmazhassuk azokat a hazai szerzőket, akik nagyban hozzájárulnak Magyarország szellemi és kulturális örökségének gyarapításához.

A Libri Könyvkereskedelmi Kft. által 2016-ban alapított díjakkal az előző év legjobb szép- és tényirodalmi könyveit tüntetik ki. Idén a 2018-ban megjelent 154 tény- és szépirodalmi könyv felelt meg a díj követelményeinek, amiből közel 140 neves közéleti személyiség, művész, író és tudós szavazata alapján alakul ki az a 10-es lista, amire a szakmai zsűri és a közönség is szavazhat márciustól. Az ünnepélyes díjátadó gálán, május 15-én a 10 döntős szerző részvételével derül ki, mely könyvek kapják a nívós elismeréseket, a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat.

A tavalyi nyertesek (Fotó: Németh Dániel)

Az előző évek nyertesei:

A Libri irodalmi díj korábbi nyertesei:
Rakovszky Zsuzsa: Fortepan (2016),
Jászberényi Sándor: A lélek legszebb éjszakája (2017)
Tompa Andrea: Omerta (2018)

A Libri irodalmi közönségdíj korábbi nyertesei:
Bartis Attila: A vége (2016),
Kepes András: Világkép (2017)
Bödőcs Tibor: Addig se iszik (2018)

A Libri jótékonykodik is. Hogyan, milyen módon?

A Libri minden évben több ezer könyvet adományoz hátrányos helyzetű, rászoruló és beteg gyerekeknek, tavaly pedig az olvasóközönséget is bevonta az adományozás örömébe. 2018-as karácsonyi kampányában arra kért mindenkit, hogy ha rejtőznek olyan gyerekkönyvek a könyvespolcaik mélyén, amelyekkel szívesen okoznának örömet rászoruló gyerekeknek, hozzák el őket az országszerte felállított Libri adománygyűjtő pontokhoz.

30 helyen, az úgynevezett Libri Mesepontokon gyűjtötte a Libri a felajánlott könyveket, amiket még karácsony előtt – kiegészítve 3000 saját ajándékkönyvével – alapítványok segítségével juttatott el olyan intézményekbe, ahol gyerekeknek tudott a könyvek által segíteni. A könyveket kórházakba, iskolákba, árvaházakba és nevelőotthonokba juttatták el. A hátrányos helyzetű gyermekeknek a Me-Se-Kő Alapítvánnyal együttműködve szállították el a könyveket. Az adományokból továbbá azok a gyermekjóléti szervezetek is részesülnek, akikkel a cég évek óta szorosan együttműködik.

Ilyen az Egy Szív a Gyermekekért Alapítvány, a Csodalámpa Alapítvány, az Autistic Art Közhasznú Alapítvány, a Budapesti Fesztiválzenekar TérTáncKoncert projektje, a Szurikáta Alapítvány a Diabéteszes Gyermekekért, valamint az az 5 kórház Budapesten és vidéken, ahol a Libri 2018 folyamán mesés olvasósarkokat hozott létre.

A Libri 2018-ra meghirdetett adományozási akciójában rekordmennyiségű – több mint 45 000 – könyv gyűlt össze. A karácsonyi kampány nem remélt mértékű sikere arra ösztönözte a céget, hogy ne hagyjon fel a könyvgyűjtéssel. 5 helyszínen egész évre kiterjesztik a gyerekkönyvek gyűjtését, hogy ne csak a karácsonyi időszakban tudja olvasnivalóhoz segíteni a gyerekeket.

   

Hányan dolgoznak összesen a Librinél, és mennyien a kecskeméti boltokban? Óriási létszám lehet országos szinten. Nem szigetelődnek el egymástól? Lehet így is közösséget teremteni?

A Librinél majd 600-an dolgozunk, ami valóban magas szám, és nehéz napi szinten mindenkivel kapcsolatban lenni. De mindent megteszünk azért, hogy közös eseményeket szervezzünk, rendszeresen találkozzunk, és megosszuk azokat a tapasztatokat egymással, ami segíti a másik munkáját. A kecskeméti boltjainkban pedig 13-an dolgoznak.

Nagy a választék a boltjaikban. Mindent meg tudnak szerezni, amit a vevők kérnek?

A Libri bolthálózatban és a Libri.hu felületén közel 80 000 könyvet forgalmazunk, és azon vagyunk, hogy a termékek, amik felkeltik a vásárlóink érdeklődését, mindig elérhetőek legyenek. Ezt naponta monitorozzuk, és jelezzük a velünk együttműködő kiadóknak annak érdekében, hogy minden keresett mű elérhető legyen a könyvesboltjainkban.

Varró Dániel költő dedikál

Rendezvények, író-olvasó találkozók, könyvbemutatók szervezése megszokott dolog a boltjaikban?

Minden hónapban van egy-egy eseményünk Kecskeméten, egy olvasókor és egy kicsiknek szóló meseprogram. Az Olvasókör programunkban a Libri Malom könyvesbolt dolgozói a tagokkal együttműködve minden hónapban kiválasztanak egy könyvet, amihez olyan eseményt szervezünk, ahol az olvasóink „kibeszélhetik” az adott művet. Erre a programra leginkább a 14-16 éves korosztályt hívjuk, és szerencsére a fiatalok el is jönnek ezekre a rendezvényeinkre.

A meseprogramjaink a Libri-Bookline gyerekkönyvajánló programjába, a Szívünk rajtá-ba bekerült könyvekről szólnak, a kiválasztott műveket mutatjuk be a gyerekeknek interaktív előadás keretében. Illetve minden olyan lehetőségnek örülünk, ahol kecskeméti szerzők dedikálnak, vagy mutatják be a könyveiket. Továbbá lehetőséget biztosítunk minden olyan szerzőnek, aki szívesen látogat kecskeméti boltjainkba. 2018-ban az Olvasás éjszakája elnevezésű országos eseményt a Fő téri Libri könyvesboltunkba szerveztük.

Gyerekek a könyvtárban…

Milyen jövendőbeli terveik vannak? Közeledik a harmincadik születésnap is…

A Libri továbbra is legfontosabb feladatának az olvasásnépszerűsítést tartja. Ennek érdekében széles kínálatot tart boltjaiban, illetve szervezi olvasásnépszerűsítő eseményeit, programjait. Hosszú távon köteleztük el magunkat a kultúra, az olvasás és a könyvek mellett, a Libri olvasásnépszerűsítő akcióira, eseményeire bizton számíthat a jövőben is az olvasni szerető közönség. Még több információt ITT olvashatunk a Libri-ről. 

Meghívó a Malomba – Március 10-én a Libriben a Lóca Együttes zenél

 

Köszönöm az interjút! Kívánok további sikeres munkát a kultúra és a könyvek terjesztése terén!

 

Weninger Erzsébet

 

Hozzászólások