2015. május 3-án 19.30-kor Lajkó Félix és Balázs János közös koncertet ad a Zeneakadémián.

lajkóbalázs
2015 februárjában zárult a Lajkó Félix-maraton, többek között a FOLK c. koncerttel a Müpában, amelyen a hegedű- és citeravirtuóz három remek énekesnővel, Palya Beával, Tintér Gabriellával és Csizmadia Annával együtt lépett fel, olyan kiváló zenésztársak társaságában, mint Porteleki László, a Muzsikás együttes prímása, Brasnyó Antal brácsán és Szabó Csobán Gergő bőgőn. Az emlékezetes koncert anyaga most a Fonó gondozásában lemezre került; nyilvános lemezfelvétel keretében rögzítették a Fonó Budai Zeneházban április 20-án.

Lajkó Félix és Balázs János koncertje

2014 decemberében jelent meg Balázs János és Lajkó Félix közös lemeze JELSZÓ címmel a Fonó gondozásában, amely remek kritikákat kapott. A két művész azóta több helyszínen adott nagy sikerrel koncertet; következő színpadi találkozásuk május 3-án lesz a Zeneakadémián az MVM Koncertek keretében megrendezett Balázs János három arca című sorozatban.

„Hamar eldől, hogy kettejük anyaga: együtt szárnyalás.” – írta róluk a Pesti Est.

Balázs János nemzetközi karrierje 2005-ben, tizenhat éves korában kezdődött, amikor elnyerte a nemzetközi pécsi Liszt-verseny első díját. A következő években négy nemzetközi zenei versenyen győzött és fellépett Európa számos nagyvárosában, majd az Egyesült Államokban is. Rangos nagyzenekarokkal játszott együtt, három teljes Liszt-lemezt készített, ebből egyet Magyarországon, a másik kettőt Tokióban, illetve Londonban. 2010-ben egy egyedülálló magyarországi koncertkörút keretében tizenhat hangversenyen eljátszotta Chopin összes zongoraművét és zongoraversenyét. Ugyanebben az évben elkészült negyedik CD-je, amelyen Chopin művei szerepelnek.

Balázs Jánosról írták: 

„Úgy zongorázik, még annál is jobban, mint Cziffra György, olyan fenomén, aki egyedülálló a világon, emellett van benne lírikusság, az ember valósággal megijed tőle, hogy milyen adottságai vannak.” (Vásáry Tamás – 2007)

 

„Hihetetlen, amit Balázs János művelt, meghazudtolta a fizika törvényeit, a zongorabillentyűk maguk sem hitték el, hogy ilyen gyorsan tudnak mozogni, ha muszáj nekik. Nincs pancsolás, nincs észrevehető melléütött hang, minden le van játszva, és az érthetőség és élvezhetőség határain belül marad. ….. minden, amit játszik, muzikális, sokszínű, él és szerethető. Tud költői is lenni. …… Csillagok, csillagok, szépen ragyogjatok! – búcsúzott a népdal feldolgozásával a zongorista. Balázs Jánosé egészen vakító.” (Devich Márton – Heti Válasz, 2014)

 

„Magas művészi színvonalú, briliáns technikájú zongorázása egy olyannyira őszinte és spontán valami volt, hogy nem egyszer könnyeket csalt a közönség és egy két zsűritag szemébe is. Muzsikálása egy rendkívüli tehetség mindenkit magával ragadó megnyilatkozása, megnyilvánulása.” (Bánky József zongoraművész)

 

Lajkó Félix pályafutásának meghatározó állomása, amikor középiskolás korában kölcsönkért hegedűjével elindult a Vajdaságból Budapestre és a Dresch Quartet tagja lett. Azóta ingázik Budapest és Szabadka között, egyformán képviselve és összekötve az anyaországot és a Vajdaságot. Húsz évvel ezelőtt adta ki első lemezét, sok neves együttessel és egyéniséggel dolgozott együtt muzsikusként, színházi- és filmzenék szerzőjeként. Első citerás lemeze 2012 augusztusában és szeptemberében a nemzetközi Works Music Charts Europe toplistájának élére került. Balázs János és Lajkó Félix közös koncertjei újraértelmezik, ugyanakkor hallgathatóvá és befogadhatóvá teszik a kortárs zenét: a közös zenélés végén olyan harmóniákból szőtt saját aurát hoznak létre, mely tökéletesen szíven találja a közönséget.

MVM-koncertek – Balázs János három arca c. sorozat / 2. koncert – 2015. május 3. / 19.30 Zeneakadémia

Palya Bea; Lajkó Félix

További koncertek, események májusban:

• május 2. / 19.00 Lajkó Félix koncert – Balaton Színház, Keszthely
• május 10. / 14.00 Lajkó Félix & Kappel Edit és lipicaiak – Nyiss ránk fesztivál, Bajót-Péliföldszentkereszt

 Forrás: Fonó Budai Zeneház

Hozzászólások