Lajkó Félix koncertjén részt venni különleges élmény: közös feloldódás a zenében, a megfogalmazhatatlanban, elmondhatatlanban. Egy új produkcióban most a világklasszis természetfotós, Máté Bence képei és Lajkó Félix muzsikája fonódik egybe. A zenében való feloldódást Máté Bence mintegy 60 fotója teszi emlékezetessé.

lajko felix_mate bence

Máté Bence a mind elismertebbé váló magyar természetfotózás legkiemelkedőbb alakja. Munkásságát számos kitüntetéssel ismerték el. A BBC világpályázatán 2002-ben az „Év Fiatal Természetfotósa-díjjal” jutalmazták munkáját, 2005-ben és 2007-ben elnyerte a legfelkészültebb 26 év alatti természetfotósnak járó Eric Hosking-díjat. Több ízben is megkapta az „Év ifjú természetfotósa”, majd amikor „kiöregedett” ebből a kategóriából, a naturArt pályázatán 2006-ban elnyerte az „Év természetfotósa” fődíjat. Képei alapján 2005-ben Európában az „Év madárfotósának” választották. Még mindig a legifjabb tagja a Magyar Természetfotósok Szövetségének (naturArt) és a Magyar Fotóművészek Szövetségének is.

Lajkó FélixAz ördög hegedűse”, a „Vajdaság Paganinije”. Leginkább őstehetség, aki túllépett minden határon, eljutott oda, ahol minden stílus eltűnik, és csak a zene marad. Mindegy, hogy milyen hangszeren, hegedűn, citerán, fütyülve, mindegy milyen forrásból, népzenéből, klasszikusokból, jazzből táplálkozva, Félix magán átszűrve, szabadon improvizálva elhozza nekünk a tiszta muzsikát a túlpartról. Sok neves együttessel és egyéniséggel dolgozott. Számos nagyjátékfilmben szerepelt, és róla forgatta Jancsó Miklós a „Játssz Félix, játssz!” című kisfilmjét. Számos díjjal ismerték el, köztük 2005-ben a Magyar Köztársaság Tisztikeresztjével.

  • Zenék Máté Bence világklasszis természetfotós képeire
  • 2015. július 29., 20.30
  • Fővárosi Állat- és Növénykert

Forrás: Fonó Budai Zeneház

Hozzászólások