Idén újra megrendezték Gyöngyöspatán a Mátrai Festőnapokat. Csodálatos környezet adott otthont az idelátogató művészeknek.

 

SAMSUNG CAMERA PICTURES

 

Az egy hetes alkotótáborba Kecskemétről, Jászberényből, Gyöngyösről és a környező településekről is érkeztek alkotók. Barátként üdvözölték egymást a festők, szobrászok, hiszen szinte valamennyien részt vettek már a tábor munkájában az előző években is.

 

SAMSUNG CAMERA PICTURES

 

A tábor művészeti vezetője Molnár László festőművész, a város szülötte volt. A helyi galériában megrendezett A lepel című kiállítását az ő tárlatvezetésével tekinthettük meg. A helyi galériát művészetpártoló gyöngyöspatai vállalkozók építtették a város büszkeségének. A művész úr figyelemmel kísérte patai alkotómunkánkat. A napi munkák áttekintése után ellátott bennünket jó tanácsokkal is.

 

SAMSUNG CAMERA PICTURES

 

Egy napot a Gyöngyöspata melletti horgásztónál töltöttünk. Újra élvezhettük Hegyi János és felesége vendégszeretetét. Ismét megbizonyosodhattunk róla, hogy milyen fenséges íze van a kemencéjükben sült ételeknek. Igazi gasztronómiai élmény volt számunkra. A gyönyörű tó, a csónakok, a vízi növények és a környező hegyek pedig megfesteni való témák sorozatát terítették elénk.

 

SAMSUNG CAMERA PICTURES

 

Szálláshelyünkön, Magdi vendégházában a régiségek gyűjteménye csak szaporodott az elmúlt időszakban. Festésre ösztönöztek bennünket a teknők, kosarak, mérlegek, dézsák, szódásüvegek, kannák és a szüret idején használatos szőlőprések, hordók. Szuper csendéleteket lehetett belőlük összeállítani. Milyen jó lenne, ha ezek a tárgyak mesélni tudnának. Gépesített világunkban nagyon sok titkot megtudhatnánk a gyöngyöspatai emberek munkájáról, életéről.

 

SAMSUNG CAMERA PICTURES

 

Mesés történetekből sem volt hiány. Ámulattal hallgattuk a vendégház tulajdonosnőjének, Magdinak humoros anekdotáit a helyi történésekről, szüleiről, munkájáról, életéről. Pozitív beállítottsága, sokoldalúsága, segítőkészsége, barátságos természete és aktivitása példaértékű lehet nem csak a gyöngyöspataiak, de minden ember számára.

A tábor életéről, megmozdulásainkról a gyöngyösi televízió is készített beszámolót.

 

SAMSUNG CAMERA PICTURES

 

Az utolsó napon rögtönzött kiállítással vártuk a helyieket és a Gyöngyöspatára betérőket. Mindenféle régiséget felhasználtunk a kiállítás berendezéséhez a rokkától kezdve a száz éves képkeretig azért, hogy minél eredetibb tárgyak között gyönyörködhessenek a látogatók az alkotásainkban. Az ötlet jónak bizonyult, mert évről-évre egyre többen nézik meg a kiállított alkotásokat a vendégház legkülönbözőbb szegleteiben.

 

SAMSUNG CAMERA PICTURES

 

A táborzáró ebéd már csak hab volt a tortán. Fenséges volt a gulyásleves, a 2013-as évjáratú Királyleányka és a helyi termésű sárgabarack is.

Az alkotótábor végén összegeztük a tapasztalatokat, élményeket, tanulságokat, melyek további alkotómunkánkban nagy segítséget jelentenek majd!

 

SAMSUNG CAMERA PICTURES

 

Köszönjük ezeket a gondtalan, élménydús napokat !
Jövőre újra találkozunk!      

 

Almási Zsuzsanna akvarellfestő

 

 

Hozzászólások