A Károlyi-palota udvarán a kert gesztenyefái szolgálnak a tizenötödik PIM Nyári Fesztivál díszletéül. A könnyed nyári estéken a zene, a képzőművészet és a színház lesz az irodalom társa. Irodalom másképp – 2017. június 25.–július 14.

A rendezvénysorozat a <<Concerto Budapest>> estjével indul. Az innovatív műsorszerkesztéséről és az egyéni hangzásáról ismert nagyzenekar Sztravinszkij kamaraoperájának zenekari szvit változatát adja elő, majd Harcsa Veronika énekli Berio Beatles-dalait és egy egzotikus hangzású dalciklust.

A Hangzó Helikon élő lemezbemutató koncertet Arany János versei szervezik egységgé. A kétszáz éve született költő műveit a Kaláka zenésítette meg, zenész vendégeikkel – Balogh Kálmán, Huzella Péter és Pál István ’Szalonna’ együtt adják elő. Az esten a legismertebb Arany-műveket Cakó Ferenc homok-animációja és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes (művészeti vezető Zsuráfszky Zoltán) kelti életre.

A kortárs irodalom igazi rockandroll – a Rájátszás koncert, amely játék a szavakkal és a zenével. Az izgalmas irodalmi és zenei produkcióban ismert rockzenészek és kortárs költők írják újra és játsszák el egymás műveit.

Toldi Miklós bőrébe bújik Csőre Gábor színművész. Arany klasszikus remekművét az élőzene és a különleges vizuális effektek igazi mai történetté varázsolják.

Kiváló világzenészek, jazz-muzsikosok, experimentális formációk lépnek párbeszédbe Arany melódiáival. Ferenczi György és a Rackajam, Ágoston Béla, Busa Pista, és a Nana Vortex hangszerelik élő, kortárs kompozícióvá Arany, Petőfi, József Attila verseit.

„Jazzben mondja el” a Hot Jazz Band. Ezen az estén Schell Judit és László Zsolt segítségével Márai Sándor, Rejtő Jenő, Kellér Andor írásaiból, korabeli újságírókból szemezgetve idézik meg a húszas-harmincas évek világát, a jazz aranykorát.

Az Aranyóra című esten a zenekar helyett az énekhangé lesz a főszerep, ugyanis Arany János balladái a capella, azaz csak énekhanggal, több szólamban szólalnak meg. Szörényi Levente klasszikus Vörös Rébék-feldolgozása mellé Szirtes Edina Mókus írt új dalokat Kováts Kriszta számára, akinek a Fool Moon öttagú férfi énekegyüttes lesz partnere ezen az estén. Farkas Gábor Gábriel énekel és helyben készülő rajzai, a belőlük generált videó ad különleges látványvilágot a produkciónak.

Az utolsó estére elcsendesedik a PIM Nyári Fesztivál: barátok, írótársak, művészek emlékeznek az egy éve elhunyt Esterházy Péterre.

Teljes program facebook -on

Forrás: Petőfi Irodalmi Múzeum

 

Hozzászólások