Laczkó János karnagy számára kétszeresen is kerek évforduló az idei, hiszen 1995-ben lett tagja az Erdei Péter vezette Kecskeméti Pedagógus Énekkarnak, 2005 óta pedig az énekkar karnagya. A kórus is új nevet kapott, Cantus Nobilis néven ismerik országszerte, sőt határainkon túl is.

 

laczko1

 

Hogyan kezdődött a kórussal való kapcsolatod?

Középiskolai (Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola) osztályfőnököm, Antoni Andrea tanárnő hívott, és javasolta, hogy legyek énekkari tag. Felvételt is nyertem, kezdőként bekerültem egy nemzetközi hírű csapatba. Ez emberileg is, szakmailag is nagy elismerés volt, hiszen gyakorlatilag még gyerek voltam, 15 éves.

Mikor és miért változott a kórus neve Cantus Nobilis Kórusra?

A korábbi tagok között is volt egy igény, hogy legyen változtatás, mert a Pedagógus Énekkar név nagyon kategorizált. Az új jelentkezők egy részét is elbizonytalanította, akik nem pedagógusok voltak. Így találtuk ki az új nevet, melyet „nemes hang”-nak is lehet fordítani. Némi szerénytelenséggel „kiváló hang”-nak is mondhatjuk. De ha szerények akarunk maradni, akkor inkább a „nemes” jelentését használjuk.

 

laczko2

 

A kórus bizonyára törekszik ennek a címnek méltó viselésére, hiszen nagyon sok színvonalas fellépés fémjelzi működéseteket.

Természetesen. Ha visszatekintek az elmúlt 20 évre, amelyben életem összefonódott a kóruséval, ez úgy oszlik meg, hogy nyolc évig énekese voltam, majd másodkarnagya, és tíz éve én vezetem a kórust. Ez idő alatt nagyon szép koncertjeink voltak itt a városban is. Szívesen emlékszem vissza olyan Bach művekre, mint a Jesu, meine Freude vagy a Magnificat. 2010-ben részt vettünk egy olasz fesztiválon, és közben CD-ket is adtunk ki. Ez az időszak, a 2010-2011-es év egybeesett az énekkar 50 éves évfordulójával.

A CD-k élő koncertfelvételek vagy stúdióban készültek?

Mindkettőben volt részünk. A Membra Jesu Nostri koncertfelvétel. Az 50 éves évfordulóra kiadott lemez pedig egy teljesen szerkesztett anyag. Az evangélikus templomban készítettük. Két CD-n van az anyag. Az egyiken Erdei Péter tanár úr régebbi felvételeiből hallhatunk, a másik CD stúdiófelvétele 2010 körül készült, az pedig az én munkám.

 

laczko6

 

Mesélj a kórusról kicsit! Hányan vagytok, milyen összetételű?

Örömmel mondhatom, hogy van fluktuáció a csapatban, sikerül megnyernünk a fiatalságot is magunknak, ez nagyon jelentős dolog. Hiszen 2×2 órát próbálunk hetente, ez nem kevés. De minőségi darabokat ilyen szinten csak így tudunk előadni. Negyvenöten vagyunk, férfiak és nők, hiszen vegyeskar vagyunk. Az életkor nagyon széles skálán mozog. Vannak, akik már 60 év körüliek, a legfiatalabb kórustagunk pedig egy gyönyörű hangú fiatal bariton.

Hogy lehet bejutni, jelentkezni a kórusba?

Ha valaki jelzi, hogy szeretne belépni, én megírom neki a feltételeket. Ha ez tetszik neki, akkor következik a meghallgatás. Van egy beéneklő gyakorlat, egy népdaléneklés, utána pedig megnézzük, hogyan tudja reprodukálni az éppen megtanulandó anyagot. Ezt szándékosan így fogalmazom meg, nem pedig úgy, hogy az illető hogy tud kottát olvasni, mert ezt mindig hangsúlyozom, hogy a kottaolvasás nem feltétele az énekkari tagságnak. Jó, ha tud kottát olvasni valaki, de nem követelmény.

 

laczko8

 

Egyesület is segíti a munkátokat. Mikor és milyen céllal jött létre?

Az egyesület 1998-ban jött létre támogatások és pályázatok elnyerésére, melyre nagy szükségünk van a működésünkhöz. Valójában a kórus és az egyesület egy és ugyanaz. Aki a kórusba felvételt nyer, az automatikusan az egyesület tagja is lesz.

A legutóbbi koncertetek nem is olyan régen, március 25-én volt, a Kecskeméti Tavaszi Fesztivál keretében. Hogy sikerült?

Nagyon jól! Valami különleges élmény volt. Aktualitása, hogy Bartók Béla 70 éve halt meg, és március 25-én született. Aznap tartottuk a megemlékezést, tehát a születésnapján emlékeztünk meg a haláláról. Ide is illik a koncertünk címe: A bölcsőtől a sírig. Ez szerepelt a plakátokon is. Ez pedig egy Liszt mű címe, és adódott a dolog, hogy kapjon Liszt Ferenc is egy blokkot a koncerten belül. Ráadásul még művészi értelemben Liszt Ferenc Bartók Béla „nagyapjának” is tekinthető. Liszt Ferenc zongoratanár tanítványa volt Thomán István, és Thomán István tanítványa volt Bartók Béla. Így értendő az unoka és nagyapja kapcsolat. Ez egy bonyolult áttétel, de köszönöm, hogy elmagyarázhattam. Ráadásul Bartók Béla még koncertezett is ezen a helyszínen, ahol mi énekeltünk, tehát az Újkollégium dísztermében. Így sok szállal kötődünk egymáshoz.

 

laczko7

 

Milyen terveitek vannak a közeljövőre?

Most egy felkészülési időszak következik. Halottak napján Liszt Ferenc XIII. zsoltárát adjuk elő, ez egy csodálatos alkotás. Utána pedig a Kodály Zoltán VII. Magyar Kórusversenyen veszünk részt. Mindkettő november folyamán esedékes.

Ha visszamegyünk a múltba, mire emlékszel, hogyan csírázott ki benned a zene iránti szeretet?

Felnőttként és tanárként visszatekintve a gyermekkoromra jókat derülök rajta, mert ez egy vicces történet, bár nem vagyok rá túlságosan büszke. Második osztályos lehettem, amikor Ubrizsyné Érsek Éva néni, aki a kiskórust vezette, számon kérte rajtunk mindenki előtt, hogy miért nem voltunk kóruspróbán. Azt nem akartuk mondani, hogy szívesebben fociztunk helyette… Egyenként meg kellett mondanunk, miért nem akarunk próbára járni. Én, a kis mafla, azt találtam mondani ártatlanul, hogy nekem anyukám mondta, hogy focizzak inkább. Ennél nagyobb képtelenséget nem is mondhattam volna, hiszen sokan ismerik édesanyámat, és tudják róla, hogy szolfézs-módszertan tanár volt a főiskolán. Tehát kolléga, és még gyakran helyettesítő énektanárként is dolgozott a Kodály Iskolában. Éva néni rám nézett, elnevette magát és azt mondta: Na, tűnés be az énekkarra! Hát így kezdődött az énekkari pályafutásom!

 

laczko3

 

Nem bántad meg, hogy a foci helyett végül is a kórust választottad?

Nem, soha.

Később elvégezted a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemet. Sok kurzuson, továbbképzésen, szemináriumon is részt vettél. Mire emlékszel a legszívesebben?

Számomra nagyon emlékezetes volt Simon Carrington kurzusa, aki a világhírű King’s Singers Énekegyüttes alapító tagja. Valamint élményt jelentettek a salzburgi zeneigazgatónak, Czifra Jánosnak a kurzusai. Ezek óriásiak voltak. Arról tanultunk, hogyan kell Mozart zenéjéhez hozzányúlni, milyen érzékenyen, milyen áttetszőek a hangjai, mint az üveg, és oly könnyedén szállnak a dallamok, mint a szappanbuborékok. Az a nehézsége Mozartnak, hogy nagyon egyszerű. Annyira tiszta, hogy nem lehet mellébeszélni… És ebben van a mélysége.

 

laczko5

 

Gratulálunk a Cantus Nobilis Kórusnak eddigi eredményeihez, és kívánjuk, hogy karnagya vezesse még több és szebb sikerhez, zenei élményhez őket, s általuk a hallgatóságukat is.

 

laczko9

 

A kórusról ITT olvashatunk további információt.

 

Weninger Endréné Erzsébet

 

Hozzászólások