Kávéházi Esték rendezvényre érkeztek a Krúdy Gyula Irodalmi Kör tagjai és a művészetkedvelők 2017. október 19-én délután fél ötre a Pestszentlőrincen lévő Zila Kávéházba, ahol a Krúdy Kör HÁROM ÉS FÉL ÉVTIZED című antológiáját mutatták be kiállítás megnyitásával egybekötve.

Ezen a napon is a kialakult, évek óta alkalmazott gyakorlatot követték a rendezők: először a képzőművészet volt a főszereplő, majd ezt követte az irodalom – és a kettő között az összekötő kapcsot jelentette a zene. Az első számot, az est nyitányát, a hangulat kialakítását egy nagyszerű előadással Kőhalmi Kristóf gitárművésztől hallhattuk.

Ujvári Ferenc házigazda minőségében szólt a közönséghez, a megjelentekhez, és felvezette a programot, majd Kanizsa József, a Kör titkára az akadályoztatása miatt megjelenni nem tudó ifjú Zila Lászlót is helyettesítve köszöntötte a jelenlévőket. Ezt követően a Krúdy Kör rendezvényszervező titkára, Fenyves Mária Annunziata költő, festőművész, grafikus megnyitotta a kiállítást.

Fenyves Mária Annunziata – Kreischer Nelli fotója

Sokan mondták olyanok, akik már ennek a könyvbemutatónak részt vettek az első felvonásán egy héttel korábban a Kéhli Vendéglőben, hogy a Zila Kávéházbéli felvonás lesz a hangsúlyosabb és ilyen értelemben prior az antológia-bemutatón. Mert jelenleg a könyv azon szerzői is szerepelnek, akik nem irodalmi alkotásaikkal vannak jelen az antológiában, hanem képzőművészeti alkotásaikkal és fotóikkal. A kiállítás az ő műveiket is bemutatja most, amire a Kéhli Vendéglőben nem került sor.

Az antológia irodalmi részének bemutatását, ennek a nagy terjedelmű, 486 oldalas(!), sokszínű, sokműfajú, hatalmas szerkesztői rutint, nagy tudást és óriási munkát igénylő könyvnek a bemutatását a könyv szerkesztője, a Krúdy Gyula Irodalmi Kör elnöke, Király Lajos irányította, akitől ide idézzük e könyvben megjelent egyik versét:

Király Lajos: SZEPTEMBERI TÜCSÖKZENE

Szeptemberi tücsökzene
cirreg, – nyugodt az este!
Szomorkás, bús a dallama,
fáj, sajog az ember lelke.

Eltűnőben ismét egy nyár,
mely napfényt, zivatart hozott.
Jönnek rövidebb nappalok,
esős és ködös hónapok! –

Örülni kell hát a létnek:
megértem sok örömöt is,
nyavalya hiába gyötört,
elviseltem a bajt s a kínt.

Szép lesz az ősz! – ezt remélem, –
bágyadtabb lesz a napsugár!
Ám még új örömök jönnek: –
lelkem új élményekre vár!

A megjelent versekből, prózákból felolvasások, előadások következtek, amelyeket a következő szereplőktől hallhattunk:

Enyedi Béla daltulajdonos, Hoffmann Katalin költő, Lengyel Géza költő, Németh Nyiba Sándor költő, Sárközi Imre versmondó, Stancsics Erzsébet költő, Tárkányi Imre költő, Zsuzsa Mihály színművész, énekes

Weninger Endréné, a Montázsmagazin alapító főszerkesztője is – többedmagával – jelen volt Kecskemétről. Megköszönte az ötéves együttműködést, amely alatt sok közös és értékes találkozás és irodalmi bemutatkozás is létrejött. Később az ő egyik verse is elhangzott, mely helyet kapott az antológiában is, majd a Krúdy Körrel fennálló több éves kapcsolatukat megköszönve emléklapot nyújtott át Király Lajosnak.

Ilyen vidámak voltak a kecskemétiek: Antalfy Pista bácsi és Gyöngyösi Szabó Katalin

Közben a fotósaink dolgoztak, megragadták őket a kiállításon látottak és az események. Szerkesztőségünknek megküldték a helyszínen készített felvételeiket. Kreischer Nelly csodálatos fotókat készített a kiállításról, valamint Quasar Berta is elküldte fotóriportját.

Lenyűgöző Est volt: a képzőművészet…, a fotók…, az irodalom… és a zene. A végén pedig a költészet, a szavalás! Bartha Erzsébet Reményik Sándor: EREDJ, HA TUDSZ című versével varázsolt el bennünket. Sikerült szinte az egész Estet filmre vennünk. 

Quasar Berta is megküldte helyszíni felvételeit, az eseményekről készített fotóriportját. 

 

 

Írta: Szabó László
Szerkesztette: Weninger Endréné Erzsébet

 

 

 

Hozzászólások