Nagyszabású zenei eseményre kerül sor Kecskeméten október 30-án. Közös ünneplésre készül három jubiláló kecskeméti zenei együttes. A Cantus Nobilis Kórus, a Kecskeméti Énekes Kör és a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar Mozart Requiemjét adja elő a Nagytemplomban Erdei Péter vezényletével.

kozos unneplesre

Egyelőre külön készülnek az együttesek a koncertre, a közös próbák október utolsó hetében kezdődnek.

Mindhárom együttes életében jubileumi esztendőt jelent a 2021-es év. A Kecskeméti Énekes Kör a „legfiatalabb”, ők Erdei Péter vezetésével öt éve énekelnek együtt. Megalapításának 55. évfordulóját ünnepli a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar. A közös hangverseny kezdeményezője, a Cantus Nobilis Kórus pedig még Kecskeméti Pedagógus Énekkarként, a „PedKarként” 60 évvel ezelőtt kezdte meg működését.

Hihetetlen a szám, de az együttesben az elmúlt hat évtized alatt közel hatszázan énekeltek. A jubileumi koncert szervezői fontosnak tartották a korábbi tagok megszólítását is, ezért még a nyáron felhívást tettek közzé, és várták azoknak az énekeseknek a jelentkezését, akik – egy koncert erejéig – szívesen énekelnének ismét az együttesben.

Ferenczyné Kerekes Edit, a Kecskeméti Pedagógus Énekkar Egyesület elnöke lelkesen számol be az első próbáról, amelyen 44-en vettek részt, jelenlegi és „régi” énekesek együtt. – Volt, aki 33 éve énekelt utoljára! Nagy élmény volt újra Erdei Péter „kezére énekelni”. Előhívódott minden tudás, a lassítások, a piánók, a hangsúlyok, mint sok évvel ezelőtt. Örömzenélés volt ez az első alkalom!

kozos unneplesre
Mozart Requiemjét már ötször énekelte a kórus többnyire abban az őszi időszakban, amikor elhunyt szeretteinkre emlékezünk. Ezek közül a legmegindítóbb az volt, amikor a New York-i terrortámadás első évfordulóján, 2002. szeptember 11-én reggel 8 óra 46 perckor a zsúfolásig megtelt Nagytemplomban adta elő a kórus a művet. Az együttes akkori karnagya, Erdei Péter számára is – aki majd 30 évig volt az énekkar vezetője – emlékezetes pillanatok voltak ezek.

– Akkor a világ számos városában, zenei centrumában teljesen egyszerre hangzott fel ez az örök érvényű zene, s Kecskemét is bekapcsolódott abba a vérkeringésbe, amellyel Sydney, New York, London, Tokió és más városok közönsége állított hangzó emléket annak a világméretű tragédiának.

Most Kecskeméten nem a gyász, hanem a zenélés öröme fonja egybe mindazokat, akik a 60 éves egykori Pedagógus Énekkar, az 55 éves Szimfonikus Zenekar és a legfiatalabb „testvér”, az ötéves Kecskeméti Énekes Kör képviseletében részt vesznek a felkészülésben. Amióta Kecskeméten élek – 1975 óta – ilyen alkalom, három együttes közös ünneplése – még nem volt.

A Kecskeméti Szimfonikus Zenekar 55 éves múltra tekint vissza 2021-ben, és büszkék arra, hogy az ország egyik kiemelkedő zenei és kulturális hagyományokkal is rendelkező városában működhetnek. Kodály emlékét is méltóképpen őrzik, amihez a maga eszközeivel a zenekar is hozzájárul. Földi Jácint művészeti vezető örömmel üdvözli a közös ünneplésre készülődést, a három együttes együttműködését.

A zenekar az elmúlt években rendszeresen adott koncertet Erdei Péterrel, amelyek minden egyes alkalommal felemelő élményt jelentettek a zenészeinknek. Szeretnénk, ha a jövőben szorosabb együttműködést ápolnánk Kecskemét város művészeti együtteseivel, ezért nagyon boldogok vagyunk, hogy ez a három magas művészeti értékű együttes most közös koncerttel ünnepelheti meg a jubileumát.

Mostantól hetente próbálnak az énekesek, a zenekarral közös próbák pedig október utolsó hetében kezdődnek. A jelentkezések alapján várhatóan egy mintegy 70 fős kórus közreműködik majd a koncerten. Kiváló énekes szólistákat sikerült megnyerni az ügynek Szemere Zita, Balogh Eszter, Pataky Dániel és Bakonyi Marcell személyében.

A Kecskeméti Pedagógus Énekkar Egyesület egy reprezentatív kiadvánnyal is készül az alkalomra, és a koncertet követő találkozásra várják valamennyi korábbi tagjukat – nemcsak a hangversenyen éneklőket – a közös ünneplésre, az emlékek felidézésére.

Forrás: Kállai Erzsébet

Fotók: Pálinkás Albert

Kapcsolódó cikkünket itt találja.