A Kada Elek emlékév programsorozatának keretében december 6-án délután emléktáblát avattak a Piarista Iskola udvarán. A legendás polgármester ugyanis a kecskeméti piaristákhoz járt iskolába 1861 és 1869 között, 9 éves korától 17 éves koráig. Meghatározó életszakasz ez egy ember életében.

 

Dr. Zombor Gábor polgármester úr így fogalmazott: „Ez egy nagyon fontos része az emlékévnek, hiszen abban az iskolában, ahová járt és ahol az alapokat szerezte, ott emlékeznek meg róla, és ott állított az iskola és a város emléktáblát. Nagyon fontos volt egész életútján az, hogy ebben az iskolában olyan értékeket tudott magáévá tenni, amik később döntéseiben is megnyilvánultak”. 

 

Kada Elek 16 évig volt Kecskemét polgármestere, s ez alatt az idő alatt, 1897 és 1913 között a város soha nem látott fejlődésnek indult. Kada Elek polgármestersége idején nyerte el Kecskemét a városias jellegét, ekkor tervezték és építették meg a Rákóczi utat is. Polgármesterségének hirtelen halála vetett véget.

 

Nagy Attila, a Piarista Iskola igazgatója ünnepi megemlékező beszédében elárulta, hogy az iskola birtokában vannak azok a dokumentumok, amelyek a diák Kada Elek tanulmányi eredményeit tartalmazzák. A reál tárgyakban nem jeleskedett annyira, mint a humán jellegűekben, de nem árulta el, hogy miből volt rosszabb jegye. „… ez nem akadályozta meg abban, hogy munkásságot, olyan életművet hagyjon hátra, amire méltán emlékezik a város, és mi is, a piarista iskola, amelynek diákja volt”- hangsúlyozta az igazgató úr. Szerinte ez jó üzenet a fiataloknak: mindenki azon a területen bontakoztassa ki a tehetségét, amiben jónak érzi magát, nem kell mindenkinek tökéletesnek lennie. 

 

Mák Kornél alpolgármester úr is méltatta a 100 évvel ezelőtt elhunyt zseniális és legendás polgármestert, példának állítva a jelenkor ifjúsága elé. Elhangzottak versek és levélrészlet piarista diákok előadásában, majd az iskola énekkara is szerepelt. Az ünnepség koszorúzással zárult. A Kecskemét városával közösen állított emléktáblát megkoszorúzta dr. Zombor Gábor polgármester, Mák Kornél alpolgármester, Nagy Attila Sch. P. igazgató és a diákok képviselője.

 

Az emléktábla mottója:
“Rövid a szó, de minden benne van: haladás. Nem hátramenni, nem egy helyben tespedni, hanem előre törekedni.” (Kada Elek)

Weninger Endréné

2013. december 7.

 

 

Hozzászólások