Ami pedig a hamis barátokat illeti, akik segítettek, de feladták, akik segítettek, és elárultak, ők pusztán abban bűnösek, hogy nincs elég bátorság bennük ahhoz, hogy hegyeket mozgassanak. (Philippe Petit)

Sokszor elcsodálkozhat az ember, hogy milyen különleges rekordok vagy éppen milyen hatalmas teljesítmény születik. Van, amikor a vakmerőségé és a bátorságé a szerep. Egyfajta „makacsságé”, hogy mindenáron végrehajtsa az ember azt, amit eltervezett.

Heroikus volt Philippe Petit (1949. augusztus 13.) francia kötéltáncos mutatványa is, aki 1974. augusztus 7-én egy 200 kilogrammos acélkábelen egyensúlyozott a Világkereskedelmi Központ ikertornyai között. Az illegálisan szervezett bemutató 45 percig tartott, és felkeltette a világsajtó figyelmét.

Philippe Petit 17 éves korában, 1968-ban egy fogorvosi rendelőben várakozva egy képes magazint lapozgatott unalmában, amikor először megpillantotta a World Trade Center akkor még épülő ikertornyait. Abban a pillanatban elhatározta, hogy ő lesz az első ember, aki egy kifeszített kötélen kel át a két épület között. Vakmerő tervét hat évvel később, 1974. augusztus 7-én a reggeli órákban sikerült végrehajtania, ami aztán a 20. század legszebb művészi bűncselekményeként vonult be a történelembe.

2001. szeptember 11-én a World Trade Center két tornya és az ott tartózkodó több ezer ember terrortámadás áldozatává vált, s ezzel a francia kötéltáncos évekig tervezett gerillaakciója apró, bohókás tetté törpült.

philippe1A Világkereskedelmi Központ (angolul World Trade Center, WTC) egy eredetileg hét épületből álló épületkomplexum volt New York város Manhattan kerületében. A WTC-t Raymond Hood álmodta meg és vázolta fel futurisztikus művében, a Manhattan 1950-ben. Jamaszaki Minoru japán-amerikai építész és segítőtársa, Emery Roth tervezte meg. Legismertebb épületei a 110 emeletes ikertornyok voltak (World Trade Center 1 és 2).

2002-ben Philippe Petit megírta beszámolóját élete nagy akciójáról Felhőkkel táncoló (eredeti cím: To Reach the Clouds) címmel. Ebben nemcsak élményeit összegezte, hanem feltárta az akció precíz technikai hátterét, pszichológiáját és kivitelezésének menetét. Lépésről lépésre tudósít, miként lett egy álomból tervezgetés, még nagyobb tervezgetés, majd emberfeletti küzdelem, tengernyi feszültség és energia-befektetés egy szinte lehetetlen cél elérése érdekében.

Élete

Philippe Petit Nemours városában született. Apja, Edmond Petit a francia hadsereg pilótája volt. Philippe fiatalon ismerkedett meg a bűvészettel és a zsonglőrködéssel. Tizenhat évesen kezdte el tanulni a kötélmászást, és a következő években folyamatosan fejlesztette magát. 1968-ban, egy fogászaton ülve, egy magazinban találkozott először az akkor még épülő New York-i Világkereskedelmi Központ ikertornyaival. Felkeltette az érdeklődését a két torony, és célul tűzte ki, hogy elsőként kel majd át köztük kötélen. A 70-es évek elején több nagy mutatvánnyal lett ismert. Előbb a párizsi Notre Dame két tornya közt kelt át, majd 1973-ban a Sydney Harbour-híd két pilonja között egyensúlyozott.

 

philippe02

Philippe Petit 1971-ben a Notre Dame két tornya közt

A Világkereskedelmi Központ ikertornyai

Alapos tervezés és előkészületek után, 1974. augusztus 7-én reggel Philippe Petit megkezdte útját a Világkereskedelmi Központ déli tornyáról az északi felé az előző éjjel kifeszített acélkábelen. 45 percig sétált a két torony között, mialatt nyolc fordulót tett. Ezalatt a kikötői hatóság rendőrei felszólították, hogy fejezze be a mutatványt, de Petit csak akkor jött le a drótról, amikor elkezdett esni az eső. A déli toronynál adta meg magát a hatóságnak, ahonnan bilinccsel a kezén vitték el.

2008-ban mutatták be az Ember a magasban (Man on Wire) című filmet, amely az ikertornyoknál történtek előkészületeiről szól. A filmben az érintettek mesélik el, hogyan tervezték meg a mutatványt. Az alkotás 2009-ben megkapta a legjobb filmnek járó BAFTA-díjat, valamint a legjobb dokumentumfilmnek járó Oscar-díjat. Az attrakcióról Robert Zemeckis készített mozifilmet Kötéltánc (2015) címmel, mely Petit azonos című könyve alapján készült.

 

philippe03

 

A Forrest Gump Oscar-díjas rendezője, Robert Zemeckis Kötéltánc (The Walk) című filmje Petit Felhőkkel táncoló című könyvét vette alapul, és habár nem nő fel az Ember a magasban-hoz, mégis látványosan meséli el újra a francia artista mutatványát, illetve szó szerint szédítő operatőri munkával és számítógépes látványeffektusokkal egészíti ki a dokumentumfilm vizuális hézagait. Hiszen az Ember a magasban katartikus fináléjából éppen maga a séta mozgóképes megörökítése hiányzik, amelynek lélegzetelállító pillanatait kizárólag régi fényképek révén élhetjük át.

Zemeckis azonban észveszejtő eleganciával koreografálta meg nekünk Petit magával ragadó kötéltáncát. Az operatőr Dariusz Wolski pazar felvételei még jobban érvényesülnek az IMAX-vásznon, de a tériszonyra hajlamos nézőkből könnyen szédülést válthatnak ki a merész felvételek és kompozíciók.

 

A film ITT megtekinthető.

 

Lakatos Ilona

 

Hozzászólások