2017 augusztusában elindulnak a Piarista Rend Magyar Tartományának három közfunkciót betöltő épületét érintő, azok energetikai korszerűsítését célzó kivitelezési munkák. A beruházás az Európai Unió és a Magyar Állam társfinanszírozásából valósul meg: a magyar rendtartomány 169.140.199,- Ft vissza nem térítendő támogatást nyert a KEHOP pályázat keretében.

A Piarista Rend Magyar Tartománya Magyarországon 9 településen tart fenn oktatási-nevelési közfeladatot ellátó intézményt. Az óvodáinak, iskoláinak, kollégiumainak otthont adó épületek műszaki állapota igen eltérő: megtalálhatók köztük több száz éves, műemléki oltalom alatt álló épületek, és vannak olyan intézmények is, amelyek az elmúlt 15-20 évben épültek.

A piarista rend kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a nevelési-oktatási munka minden szempontból megfelelő környezetben és egyúttal gazdaságos működés keretében történhessen. Ennek érdekében folyamatosan zajlanak az épületek műszaki korszerűsítését célzó beruházások, melyek kivitelezésére számos esetben nyílt már lehetősége a rendnek az Európai Unió és a Magyar Állam által finanszírozott projektek keretében. Energetikailag korszerűsített épületei: az idén 300 éves budapesti Piarista Gimnázium, a nagykanizsai óvoda, általános iskola és kollégium, a váci Piarista Gimnázium, a kecskeméti óvoda és a szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium.

Jelen projekt keretében a Piarista Rend Magyar Tartománya a támogatói döntés értelmében 169.140.199,- Ft vissza nem térítendő támogatást nyert további három, közfeladatot ellátó épületének energetikai korszerűsítésére, melyek: a kecskeméti Piarista Gimnázium, Kollégium, Általános Iskola és Óvoda Jókai utca 1. szám alatt található kollégiuma, a gödi Piarista Szakközépiskola, Szakgimnázium és Kollégium épületegyüttese, és a sátoraljaújhelyi Kossuth Lajos Középiskolai Piarista Kollégium.

A projekt fő helyszíne a kecskeméti piarista kollégium. A támogatásnak köszönhetően a műemléki oltalom alatt álló épületen az alábbi energetikai fejlesztések valósulnak meg: a homlokzati nyílászárók felújítása illetve cseréje korszerű, hőszigetelő üveggel ellátott, jól záródó szerkezetekkel rendelkező nyílászárókra; a padlásfödém hőszigetelése; a teljes fűtési rendszer korszerűsítése és a világítási rendszer energiatakarékos átalakítása.

Kecskemét, Piarista Kollégium és Rendház

A másik két helyszínen megújuló energia hasznosítását célzó beruházás zajlik: a gödi Piarista Szakközépiskola, Szakgimnázium és Kollégium épületegyüttesére egy 50.240 Wp összesített névleges teljesítményű napelemes rendszert fognak telepíteni. Szintén napelemes rendszer került telepítésre a sátoraljaújhelyi Kossuth Lajos Középiskolai Piarista Kollégium épületére, melynek összesített névleges teljesítménye 23.040 Wp.

Az energetikai korszerűsítésnek köszönhetően csökken az épületek működéséből fakadó környezetterhelés: csökken a primer energiahordozók felhasználásának mennyisége, növekszik a megújuló energiahordozók felhasználásának volumene, amely kedvező hatással bír az üvegházhatású gázok kibocsátásának mennyiségére és az épületek fenntartási költségeire is. Ezáltal a beruházás hozzájárul a fenntartható működéshez és a klímaváltozásra gyakorolt negatív hatás csökkentéséhez. A projekt következő stádiumairól információt a www.piarista.hu oldalon olvashatnak majd.

 

 

Szathmáry Melinda kommunikációs vezető

 

 

Hozzászólások