Úgy látszik, a családunkban „cseppfertőzéssel” terjed a főzési szenvedély. Szakács öcsémtől indult el hajdanán, és mára már rajtam is eluralkodott. Vegetáriánus vagyok már évek óta, így étkeim gabona, zöldségek, olajos magvak, tejtermékek és fűszerek – azokból is a legcsípősebbek, legerőteljesebbek.

 

hetfoindia1

Zöldségek:

  • 1 db kisebb cékla,
  • 2 közepes sárgarépa,
  • 1/3 kígyóuborka hámozóval vékony forgácsokra vágva
  • 3 színű 1/2-1/2 paprika, fél póréhagyma felcsíkozva
  • 2-3 szár fehérítőzeller aprítva.
  • 2 marék diót mozsárban összetörünk, és pirítjuk (max 1 percig), erre dobjuk rá a zöldségeket. A wokot rázogassuk gyakran, hogy ne égjen le.
  • A feldolgozott zöldséget felhevített (minél forróbb annál jobb) wokban 3-5 perc alatt megpirítjuk. Maradjon ropogós!

 

hetfiindiai2

Fűszerek: 

  • kb. 2 teáskanál chilipehely (a friss jobb, és ízlés szerint, a kívánt erősségig változtatható),
  • 1 teáskanál koriander, kömény, római kömény, fél teáskanál gyömbér, a szín miatt 1/2 kanál kurkuma.
  • A keveréket mozsárban összedolgozzuk, majd olajon 1 percig pirítjuk (így jobban kijönnek az ízek). A mozsár előtt is piríthatjuk a szemes fűszereket, mert így könnyebb összetörni őket.

 

hetfoindai3

Besamel:

Ehhez az adaghoz 50 g vaj + kb. 3-5 evőkanál liszt (a kívánt sűrűségnek megfelelően) + 5 dl előmelegített tej. Majd a fűszerkeverék, és 3-5 perc főzés.

 

hetfoindiai4

Tálaláskor a besamelre helyezzük a zöldségeket, kevés lime-lével meglocsoljuk, majd zellerzölddel és dióval díszítjük.

 

Vass Marcell

 

 

Hozzászólások