Környezettudatosságra nevel A jegesmedve szerelMese – A Kecskeméti Nemzeti Színház trendi mesével hívja fel a felcseperedő generáció figyelmét a klímaváltozásra. A klímamese írója Tóth Kata dramaturg, aki magánéletében mindent elkövet, hogy a mindennapokban egyre inkább csökkentse ökológiai lábnyomát, s erre igyekszik felhívni mások figyelmét is.

Ezt a célt szolgálja A jegesmedve szerelMese című előadás, amelyet Cseke Péter direktor rendezett. A fagyimacik és a világ megmentéséért szorgoskodó fiatalok humoros, érzelmes, vagány zenékkel és koreográfiákkal teletűzdelt történetét 2021. november 4-én láthatta először a gyermekközönség.

kornyezettudatossag

Hogyan hat egy jegesmedve életére a szekrény alján lapuló méregdrága pulcsi, amit sosem hordtál, a kedvenc éttermedben elfogyasztott étel csomagolása, a sokadik műanyagfigura, amely a polcodon porosodik, a rengeteg ajándék, amelyet valaha adtál és kaptál?

A környezettudatosságra nevelő történetből kiderül, hogyan találhat egymásra egy csapat fiatal a Föld megmentéséért folytatott harcban, s az is kiderül, hogyan lehetsz egy élhetőbb világ ünnepelt hőse!

„Tiszteljük a Földet, mert Ő is szeret minket, utazhatunk a hátán, ad ételt, ad vizet. Óvjuk meg a Földet, hisz’ a vendégei vagyunk. Mindent kölcsön kapunk, de mindent továbbadunk” – hangzik el a nagy igazság az egyik dalban. A különféle stílusokat ötvöző, de mindenképp fiatalos és fülbemászó zenéket Varga-Huszti Máté és a Dante szerezte, a dalszövegeket pedig szintén a Kecskeméti Nemzeti Színház színművésze jegyzi.

Szegvári Júlia pedig amellett, hogy az egyik főszereplőt, Linkát alakítja a darabban, a fiatalok körében népszerű videómegosztó inspirálta koreográfiákat csempészett az előadásba. Saját mozdulatsorokat is megálmodott, amikről reméli, új kihívásokként terjednek majd el a videómegosztón, így népszerűsítve minél szélesebb körben A jegesmedve szerelMesét és az általa közvetített fontos üzenetet a környezettudatosságról.

Linka barátnőjét, Grétit Szabó Dorottya, a két klímaharcos fiút, Békés Petit és Békés Tomit Varga-Huszti Máté és Koller Krisztián formálja meg. Medve Mama és Medve Mima bájos karaktereit Csombor Teréz és Danyi Judit tölti meg élettel. A Zöld Birodalom ura, azaz Zöld úr szerepében Körtvélyessy Zsolt, Zöld Úrfiként Lakatos Máté, míg Zűrfiként Váry Károly látható a nagyszínházi produkcióban.

Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház

Facebook

 

Kapcsolódó cikkünk a Montázsmagazinban

 

Hozzászólások