Ösztöndíjat hirdet és termet nevez el a Neumann János Egyetem Kopátsy Sándor emlékére – A magyar közgazdász nevét viseli a kecskeméti Neumann János Egyetem gazdaságfejlesztési tudásközpontja.

Ennek elsődleges feladata, hogy hozzájáruljon az intézmény versenyelőnyének növeléséhez a gazdasági képzések és a kutatások területén. Az új központ névadójának tiszteletére a Neumann János Egyetem termet nevez el, és ösztöndíjat hirdet a legtehetségesebb diákok számára.

kopatsy

Kopátsy Sándor, hazánk egyik legismertebb és legnagyobb hatású közgazdásza 2020. november 8-án hunyt el.

Emlékére a Neumann János Egyetem központi szervezetéhez csatlakozva létrejött a Kopátsy Sándor Tudásközpont. A kecskeméti székhelyű szervezet az egyetem központi egységéhez tartozik, és olyan témákban végez kutatási tevékenységet, mint a foglalkoztatás, a fenntartható gazdasági növekedés, a természet és gazdaság viszonya, valamint a tehetségkutatás szerepe a gazdaságban.

A tudásközpont lehetővé teszi neves hazai és külföldi előadók megjelenését az egyetemen, valamint publikációs lehetőséget biztosít az intézmény oktatóinak és hallgatóinak egyaránt. Ezzel hozzájárul a kecskeméti Neumann János Egyetem tudományos és felsőoktatási presztízsének növeléséhez.

„T. E. T. T. azaz Természet – Erkölcs – Tudás – Tehetség” volt a mottója Kopátsy Sándornak, aki a magyar közgazdász közösség egyik legmeghatározóbb, legismertebb tagja, számos kötet, tanulmány és értekezés szerzője. 2011-ben Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje Csillaggal kitüntetést kapott a gazdasági reformprogramoktól a rendszerváltás privatizációjának ellenőrzésén át a napjaink újszerű közgazdasági szemlélete megalkotásáig ívelő életműve elismeréseként.

Kopátsy 1922-ben született Kaposváron. 1953 óta minden gazdasági reformprogramban részt vett, 1954-ben Nagy Imre számára is programot dolgozott ki. Az 1956-os forradalom alatt a Tervhivatal és a Minisztériumok Forradalmi Bizottságának elnöke volt. Később dolgozott az Országos Tervhivatalban, a Pénzügyminisztériumban, majd alapítója és első igazgatója volt a Pénzügykutató Intézetnek. A rendszerváltás után két évig az Állami Vagyonügynökség igazgatótanácsának tagja, 1992 és 1998 között a Privatizációs Kutatóintézet kuratóriumának elnöke volt, majd Matolcsy György tanácsadójaként dolgozott.

Kopátsy Sándor egész életét a magyar közgazdász szakmának szentelte, és évtizedeken átívelő szakmai életútja mindenki számára mintaként szolgálhat. A tudásközpont küldetése Kopátsy Sándor szakmai örökségének ápolása és az életműhöz kapcsolódó új tudás létrehozása, tehetséggondozás és ösztöndíjak nyújtása, tanulmányi versenyek, konferenciák szervezése.

A Neumann János Egyetem 2021. november 8-án – a közgazdász halálának első évfordulója alkalmából – a kecskeméti CAMPUS Oktatási Épületének egyik előadótermét Kopátsy Sándor-teremnek nevezi el. Az esemény kapcsán az egyetem Kopátsy nevével fémjelzett ösztöndíjat hoz létre a legtehetségesebb közgazdász hallgatók számára.

 

Neumann János Egyetem

Legutóbbi cikkünk az egyetemről

 

Hozzászólások