Könyvajánló – Esténként behunyt szemmel ki ne álmodná magát vissza néha a gyermekkorába? Ugye, szeretünk elidőzni egy – egy részletnél, s addig „fényesítjük” ezt az emléket, míg bele nem alszunk? Az ajánlóban megnevezett mű inkább ifjúsági regény, de felnőtt is érdeklődve olvassa, s nem szívesen teszi le, ha másfelé szólítja a kötelesség. Miért?

konyvajanlo

A Kölyökkorom kalandjai című regényben érdekes, jelzés értékű korrajz vezet vissza minket a 60-as-70-es évekbe. Milyen is volt akkor az élet városon, pláne a fővárosban? Mindezt Karcsitól, a regény főszereplőjétől tudjuk meg, aki született pesti. A kedvenc szórakozása csupa fiús időtöltés: bunyózás a többiekkel, a tanárok bosszantása a suliban, gitározás, „menőzés”…

Milyen az élet ugyanekkor egy kisvárosban? Ezt is Karcsitól tudjuk meg, aki hamar félárva lesz, – elhunyt az édesanyja -, s a nagyihoz kerül hetedikes korában. Itt kakas az ébresztő óra, 2 harcias eb a házőrző és testőr: Morgó, a kuvasz és Tudor, a németjuhász. Kész állatsereglettel kell megbarátkoznia: baromfiakkal, malaccal.

A kutyák segítségével hamarosan elfog egy besurranó tolvajt, – ez kicsit meghozza az önbizalmát. Az új suli? Egyházi! Akár csupa nagybetűvel is lehetne írni. Számára ez kész csapás a régi iskolához képest! Nehezen megy a beilleszkedés, a tanulás iránti ellenszenv leküzdése.

Minden kalandot és fordulatot persze nem árulhatok el, de van benne bimbózó kamasz-szerelem, cserkészpróbák és cserkésztáborozás a vadregényes erdőben. Hősünknek meg kell küzdenie az önellátás adta kihívásokkal: sátorverés, mosogatás, éjszakai túra…stb… Nem megy könnyen!

könyvajanlo

Diákok olvassák a könyvet

Néha-néha kísértik a pesti emlékek, a vagánykodás sokáig nem lesz idegen tőle. Nagyon jó patrónusokat kap: az osztályfőnökét, Erzsi nénit, a lelki atyát, s persze mindenekelőtt a szeretetteljes nagymamát. Megtanulja azt a szabályt is, hogy egy mindenkiért, mindenki egyért!

Miért jó, ha felnőttek is kézbe veszik ezt a regényt? Sok háttérismeretet szerezhetnek egy egyházi iskola működéséről, a kirándulások leírásánál az egri várról, Egerről, Bélapátfalváról, stb…. Ha pedagógus kezdi a könyvet olvasni, azért feledkezik bele, mert szinte módszertani ötletbörzét kap: Hogyan kell tematikus (cserkész)tábort szervezni, vagy milyen ötletekkel lehet fenntartani a kamaszok érdeklődését egy templom-látogatás során?

Megismerhetik, mennyire hiányzik a szoros apai kapcsolat a kamasz fiúnak, s a regény végére milyen pozitív hatás áll be az édesapa és fia kapcsolatában. A jó egyházi iskola – amelyben itt Karcsi tanul – jól bevonja a szülőket a nevelésbe, s ez példaértékű, hiszen a gyermeknevelés legfontosabb szereplői egy egyenlő oldalú háromszög oldalán elférnek: gyermekek-szülők-pedagógusok.

A szerző és a könyve

Szolíd diáknyelv teszi életszerűvé a szereplőket: – Ez GÁZ! –mondják pl. egyik alkalommal. Ugyanakkor tetten érhető a fejlődő technika: mobiltelefon, GPS, internet+ számítógép.

Tisztalelkű gyerekek, korrekt felnőttek teszik üdítő olvasmánnyá a művet. Látszik, hogy aki írta, pedagógus, gyermekszerető, jól ismeri ezt a világot. A negatív oldalt inkább finomítja, s a pozitív hatásokat erősíti.

A könyvet nem csak megrendelhetik, dedikálást is kérhetnek bele.

Nagyon jó lenne az egyházi iskolák ajánlott olvasmányai közé felvenni, de jutalomkönyvnek, ajándéknak is értékes tartalmat kínál.

A könyvajánlót készítette:

Farkas Ferencné Pásztor Ilona

 

A könyv megrendelhető:

Weninger Erzsébet: E-mail: werzsi.werzsi@gmail.com

 

Kapcsolódó cikkünk:

Weninger Endre: Magyar miniszterelnökök – Könyvajánló