Egy mindeddig egyedülálló projekt (Norfolk Medieval Graffiti Survey)keretében közelebbi vizsgálatnak vetették alá az ábrákat, melyek segítségével betekintést nyerhetünk a középkori társadalom gondolkodásába. Hajók, nevek, állatok, szélmalmok, emberalakok, imák és átkok is szerepelnek rajtuk: minden, amit a középkori norwich-i emberek fontosnak tartottak.

Valószínűleg a templom vezetőinek sem volt ellene kifogása, hogy a hívek üzeneteiket a kövekbe véssék. Némelyiket olyan mélyen vájták ki, hogy bizonyosan nem tehették titokban. Az „elkövetőknek” órákon keresztül zavartalanul kellett dolgozniuk, hogy művüket befejezzék.

A legmeglepőbb leletekhez tartozik a “graffitik” azon sora, melyek fejmagasság fölött olvasható neveket jelentenek. Feltételezések szerint némelyik ábrát már az építkezés megkezdése előtt a kövekbe véshették.

A legkorábbi falfirkát a 15. századra datálják, de a norwich-i polgárok még a 16-18. században is a katedrális falait használták az üzeneteik közvetítésére.

„Sohasem tudhatod, hogy mit találsz legközelebb: imát, átkot, hajót vagy szélmalmot – mondja a projektvezető helyettese, Colin Howey. Ez egy valódi ablak a katedrális titkos múltjára.”

Fotók a falfirkákról itt és itt nézhetők meg.

Forrás: www.spiegel.de

Weninger Nóra

2013. február 22.

Hozzászólások