A fesztivál nyitókoncertjén a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar, és – a két város példaértékű kulturális együttműködése alapján – a Debreceni Kodály Kórus lép fel Sztravinszkij: Zsoltárszimfónia című művének bemutatásával, valamint a 150 éve született, kecskeméti származású zeneszerző, Moór Emánuel művének megszólaltatásával.

A magyar zenei élet elsőszámú régi zenei együttese, a Purcell Kórus és zenekari partnere, az Orfeo Zenekar is a fellépő együttesek között szerepel. A fesztivál népzenei vonulatát a Muzsikás együttes Bartók és a népzene című műsora képviseli. A fesztivál egyik alapvető céljának megfelelően ezúttal a kortárs magyar zeneszerzők közül Fekete Gyula műveivel ismerkedhet meg a kecskeméti és a nemzetközi közönség.

Kodály Zoltán zeneszerzői munkásságának sokrétűségét bemutató koncertet is szervezünk kitűnő hazai előadóművészek közreműködésével, amelyben elhangzik többek között Kodály: Énekszó című dalciklusa Halmai Katalin énekművész és Balog József zongoraművész előadásában. Kodály kórusműveiből válogat az Angelica Leánykar Gráf Zsuzsa vezényletével, valamint a Kodály Szeminárium egyik „laboratóriumi” énekkara, a Maryland Gyermekkórus (USA).

A Wagner és Verdi évforduló jegyében kerül sor Wiedemann Bernadett és Virág Emese hangversenyére. A fesztivállal párhuzamosan zajló Kodály Szeminárium karvezetői, zongora, dal és opera mesterkurzusainak legkiválóbb résztvevői a fesztivál egyik hangversenyén mutatkoznak be. A fesztivál egyik egyedülálló eseményének ígérkezik a kecskeméti születésű, nemzetközi hírű operaénekes Vizin Viktória monodrámájának ősbemutatója.

A fesztivál záró eseménye a  Háry János keresztmetszetét adó nagyszabású főtéri rendezvény, melynek előadói a Szegedi Szimfonikus Zenekar, a Kodály Szeminárium Kórusa (karigazgató: Nemes László Norbert), a Vaszy Kórus, a Kecskemét Táncegyüttes és neves szólisták lesznek.

A fesztivál ideje alatt három kiállítás gazdagítja a programot. A kecskeméti származású zeneszerző Moór Emánuel tiszteletére rendeznek tárlatot a Kodály Intézetben. A Kecskeméti Kulturális Központban a Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület kiállítása, valamint Éder Veronika fotókiállítása tekinthető meg. A fesztivál eseményei Kecskemét épített örökségét is bemutató módon ismét változatos helyszíneken valósulnak meg: az Újkollégium díszterme, a Piarista Templom, a Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központ színházterme, a Nagytemplom és Kecskemét város főtere. Az idei fesztivál is színvonalas koncerteket ígér a kecskemétieknek és az ide látogatóknak egyaránt.

A fesztivál fővédnöke: Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere
Védnökök: Kodály Zoltánné Péczely Sarolta és Dr. Zombor Gábor, Kecskemét polgármestere

A fesztivál szervezői: Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központ
Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézete

2013. július 13.

Hozzászólások