A „Legyen a zene mindenkié!” című képzőművészeti kiállítással nyílik meg december 8-án a Kodály Művészeti Fesztivál Kecskeméten.

Kilenc napon át színes programok sora várja az érdeklődőket, és a város számos pontján felcsendülnek majd a komolyzene hangjai. A kiállítással emlékezik meg a város a 130 évvel ezelőtt született zeneszerzőről.

A Kodály Fesztivál elsősorban Kecskemét templomait kínálja helyszínként. De a programok a megyeszékhely számos más pontján is várják majd az érdeklődőket. A fesztivál koncertjeinek, hangversenyeinek, táncházainak a Kulturális Központ, a Kodály iskola, a Kodály Intézet, a Református Újkollégium, a Piarista Gimnázium és a Szórakaténusz ad majd helyet.

A neves művészek és az egyedi programok minden igényt és zenei ízlést kielégítenek. A fesztivál műsorában szólóestek, kamarazenei koncertek, kórushangversenyek, kortárs zenei és népzenei est, balett, táncház és gyermekprogramok egyaránt szerepelnek.

A fesztiválon az egyik legelterjedtebb karácsonyi népszokást, a kántálást is felelevenítik. A zenészek a város iskoláiban, óvodáiban, Kecskemét főterén és a vasútállomáson muzsikával és tánccal emlékeztetik a város lakosságát és vendégeit a nagy zeneszerzőre. Az érdeklődők megismerhetik azoknak a vidékeknek a népzenéjét és táncait, ahol Kodály gyűjtőúton járt.

Korábban nyáron rendezték meg a Kodály Fesztivált, idén azonban Kodály Zoltán december 16-i születésnapjához igazították a programokat. Összművészeti fesztivállá válik a rendezvény az adventi programok hátterével. A komolyzenei és népzenei fellépések színvonalasabbá, színesebbé, változatosabbá teszik a Téli fesztivál adventi forgatagát.

A Fesztivál egyik kiemelkedő eseménye lesz a vasútállomáson rendezendő rendhagyó népzenei előadás. Ebben az épületben született ugyanis Kodály Zoltán. Az ország összes Kodály kórusát meghívták Kecskemétre, ahol együtt énekelnek majd a kétnapos kórustalálkozó csúcspontjaként. A szervezők 15-20 ezer résztvevőre számítanak.

A Kulturális Központ 1998-ban szervezte meg először a fesztivált, amelynek célja a kodályi zenei örökség ápolása és továbbadása, és az, hogy Kecskemét továbbra is a nagy zeneszerző szellemiségének jegyében működjön.

 

Jegyek a Kulturális Központ jegypénztárában kaphatók munkanapokon 15-19 óráig, valamint megrendelhetők a www.efmk.hu weboldalon. A szervezők kedvezményes belépőkkel várják a diákokat és a nyugdíjasokat, mások bérletet is vásárolhatnak négy alkalomra.

 

Weninger Endréné

Hozzászólások