“Csak kétféleképpen élheted az életed. Vagy abban hiszel, a világon semmi sem varázslat. Vagy pedig abban, hogy a világon minden varázslat.” (Albert Einstein)

Régen kiskarácsonynak az újesztendő első napját nevezték, míg a nagykarácsony elnevezés december 25-re utalt. A két ünnep között készül a beszélgetés, a dalszöveg is arra utal. Arra vagyunk kíváncsiak, hogyan teltek el az ünnepek a közkedvelt énekesnő otthonában. Drága Adrien, mikor és hol volt az utolsó fellépésed az ünnepek előtt? Volt-e elég időd a háziasszonyi teendőid ellátására?

December 22-én Pápán volt a városi karácsonyi rendezvényen az utolsó fellépésem. Másnap, 23- án a férjem születésnapja alkalmából vendégül láttam a családot és a barátainkat egy ünnepi reggelire. Azért is reggelire, hogy utána belevessem magam a sütés-főzésbe. Éjjel egy óráig álltam a konyhában, de mindennel elkészültem. Anyukám is besegített, sütött isteni bejgliket a családnak.

Tudom, hogy két leányka szerető édesanyja vagy, akik tíz és nyolc évesek. A fenyőfát közösen díszítettétek, vagy még meglepetés volt a számukra? Ugye, ők már nem írnak a Jézuskának levelet, hanem elmondták, hogy mire is vágytak?

A lányaim még írnak a Jézuskának levelet, és várják, hogy 24-én reggelre meghozza a karácsonyfát. Igazi kislányok, babát és társasjátékot kértek és kaptak.

Sikerült szeretteid számára meghitté varázsolni az ünnepeket?

Igen, nálunk nagyon szépek az ünnepek, de  különösen szép a Karácsony. Ilyenkor sokan vagyunk, az anyukámék és a húgomék is velünk karácsonyoznak évek óta. Most a férjem nővéréék is hazautaztak az ünnepekre, így együtt volt a nagy család, ami már önmagában is öröm. Szépen megterített asztalnál finomakat ettünk, miközben gyönyörű zenéket hallgattunk és persze kipróbáltuk az új játékokat is, amiket a lányok kaptak.

Hogyan kezdődik a családodban a Szenteste, a gyertyagyújtás?

Csengőszóra az egész család bevonul a nappaliba, ahol csillagszórókat és gyertyákat gyújtunk, és elénekeljük a Csendes éj-t.

Kit látogattatok meg az ünnepek alatt?

Mi sehova nem megyünk, annyit utazunk decemberben, hogy örülünk, hogy otthon lehetünk. Hozzánk jön mindenki, én főzök és vendégül látom a családot.

Melyik az az étel, amelyik nélkül nem múlhat el a karácsony otthonotokban? Mi a kedvenc süteményed, és ki készíti el?

A szabolcsi töltöttkáposzta nélkül nincs karácsony nálunk. Én készítem, elég sok időbe telik, mert ezek pici töltelékek, édeskáposzta levélben, és az még a különlegessége, hogy kacsából készül. A süti pedig a florentin szelet, ezt is én sütöm, általában nem is egyszer.

Van-e gyermekkorodból olyan karácsonyi élményed, amelyet szívesen megosztanál velünk?

Nálunk mindig a nagymamánál gyűlt össze a család szenteste, és én ezeket nagyon szerettem. Soha nem lehetett tudni, melyik távoli rokon toppan be, vagy kik jönnek el pontosan,mert anyukámék heten voltak testvérek, úgyhogy nagy volt a család. Mi, gyerekek hallgattuk a családi történeteket, és ettük az isteni sütiket, amiknek az ízét azóta is keresem.

Adrien, ha lennének angyalok, varázslatok, mit kérnél az elkövetkező esztendőre?

Szeretnék olyan ihletett állapotot, amiben tudok alkotni, és végre egy új lemezzel ajándékozhatom meg a közönségemet. Nagyon hiányzik az alkotás, amihez alapvetően inspiráló közeg, ihlet kell, és ezt  nehéz ebben a rohanó világban megteremteni. Nyugalom kell ahhoz, hogy az ember kicsit befelé tudjon figyelni. Erre vágyom a legjobban.

Mikor és hol láthat legközelebb a te szerető közönséged?

Debrecenben lesz koncertem legközelebb a Kölcsey Központban február 12-én.

Nagyon szépen köszönöm, hogy a legbensőbb családi élményeidet megosztottad velünk. Kívánok a magam és a magazin szerkesztősége nevében erőt, egészséget a családod minden tagjának. Kívánom, hogy minden álmod és vágyad váljon valóra!


Én is köszönöm az interjút, és boldog, békés újévet kívánok az olvasóknak, és neked is, kedves Attila!

További nagy-nagy sikereket és igen boldog családi életet kívánok a Batsányi-Cserhát Művész Társaság, a magam és a Montázsmagazin nevében!

Lovag Bornemisza Attila, a Cserhát Művész Társaság elnöke, a Délibáb művészeti folyóirat főszerkesztője

2014. január 13.