100 éves a magyar animáció, 30 éves a KAFF – A MAGYAR ANIMÁCIÓ 100 tárlat fő gerincét a magyar animáció egy évszázados története adja. A magyar filmgyártás történetének legszínesebb fejezete az animációs film.

 

kiallitas_agóra_100

 

A kiállítás az első amatőr trükkfilmkísérletektől a ma videómegosztókon nézőcsúcsokat döntögető animációs kisfilmekig bemutatja e sokféle és változatos animációs filmes történet legfontosabb állomásait, máig kiemelkedő filmjeit, a technika fejlődését és a filmek mögött álló egykori és kortárs alkotókat.

 

vuk

 

A látogatók bepillanthatnak az animációs film készítésének kulisszatitkaiba is. Eredetiben lehet megtekinteni a Tévé Macit, Mirr-Murrt vagy Misi mókust, Frakkot, vagy a közelmúlt sikerfilmje, a MOME-n készült Nyuszi és Őz báb- és papírkaraktereit. A Kecskeméten gyártott Magyar népmesék sorozat festett cellrajzaiból is gazdag válogatás látható a kiállításban. Az idén 30 éves Kecskeméti Animációs Filmfesztivál történetét archív híradórészletek és fotók, a fesztivál művészi értékű plakátjai, és a kezdetek óta egyedi tervezésű díjai elevenítik fel.

 

magyaranima100_1

 

„Zsebkendőnyi királyság” – Bartal Kiss Rita kiállítása

Bartal Kiss Rita kortárs bábművész pályája a kecskeméti Ciróka Bábszínházból indult az 1980-as évek elején. A felszabadult játékörömöt sugároz mindabban, amit színpadra álmodik. bábban, díszletben, játék amit színpadra álmodik. A magyar bábművészet sokoldalú alkotója: tervez, rendez, sőt, játszik is. A kiállítást Horváth Mária rajzfilmrendező, bábtervező rendezte Bartal Kiss Rita bábjaiból.

 

x-default

 

A kiállítások látogathatók: 2015. július 12-ig naponta 10 és 18 óra között. Kecskemét, Deák Ferenc tér 1. www.efmk.hu

Hozzászólások