A múzeum szerdai közleményében azt írta: azért rendezik meg a szeptember 21-től látható kiállítást, mert “az Ivan Gyenyiszovics egy napja és A Gulag szigetcsoport szerzője többszörösen is jelkép, hiszen a kommunista diktatúra legnagyobb ellenfelét nem a szabad világ, hanem maga a diktatúra földje adta”. Szolzsenyicin bizonyíték arra, hogy a szabadságot sosem kívülről, ajándékként kapjuk, hanem magunknak kell érte megszenvednünk – fogalmazott.

Alekszandr Iszajevics Szolzsenyicin (1918-2008) orosz író Sztálin és a szovjet rendszer bírálatáért 1945-től 11 évet töltött börtönökben és munkatáborokban. 1970-ben nyerte el az irodalmi Nobel-díjat. A Gulag szigetcsoport című regénye miatt 1974-ben megfosztották szovjet állampolgárságától és kiutasították az országból. 1990-ben kapta vissza állampolgárságát, de csak 1994-ben tért haza. 2008-ban halt meg, síremléke a moszkvai Donszkoj-kolostor temetőjében áll.

A Terror Háza Múzeumban augusztus 20-ig a Mindszenty József bíboros, hercegprímás életét bemutató A magyarok lelkiismerete című kiállítás látható, amely jövő kedden – a nemzeti ünnepre való tekintettel – ingyenesen tekinthető meg.

MTI

2013. augusztus 15.

Hozzászólások