Második alkalommal szervezett Képzőművészeti alkotótábort a lakiteleki Népfőiskola Alapítvány Kárpát-medencei pedagógusok részére. A tábor művészeti vezetője Szappanos István festőművész volt, aki maga is tanárként tevékenykedett a kecskeméti Óvónőképző Főiskolán.

Szappanos István festőművész

A Kiskunsági Nemzeti Park, a közeli Tőserdő, az élő Tisza és a környező tanyavilág jobbnál-jobb témákat szolgáltattak a festészetet kedvelő pedagógusoknak. Látogatást tettek egy Szentkirályhoz közeli tanyán.

Tanya Szentkirály közelében


Megismerkedhettek a múltat őrző, paraszti életmódot folytató nagyon barátságos emberekkel. Ők szívesen meséltek az életükről, nehéz sorsukról, amit a nehézségeik ellenére is boldogan viselnek. Megismerhették és megörökíthették a tanyasi élet néhány mozzanatát, mindennapos használati tárgyaikat és a környezetükben élő és általuk nagyon szeretett háziállatokat is.

Alkot a plein air kommandó

Az alkotótábor résztvevőinek lehetőségük nyílt a környék művészeti értékeinek megismerésére. A napi alkotótevékenységek során kipróbálhattak új technikákat és folyamatos szakmai tapasztalatcserék történtek. Tiszaugon, Tőserdőben és Tiszaalpáron is igen tartalmas órákat tölthettek az alkotó pedagógusok.

Tőserdőben

Varázslatos volt a Tisza és a környezet nyugalmat árasztó szépsége. Igazi feltöltődést jelentett a város zajos életéhez szokott embereknek a csendes, szép környezetben történő alkotás.


Tiszaalpár

A beszélgetések, a napi alkotómunka és a konzultációk is jó alkalmat adtak a módszertani továbbképzésre, tapasztalatok megosztására.Konzultáció

Az alkotótábor nagyon hasznosan telt, gyönyörű alkotások születtek. A lakiteleki Népfőiskola Alapítvány a Kölcsey Házban megrendezett kiállítással és kulturális programmal zárta az alkotótábort.


Kölcsey Ház

Lezsák Sándor, a Népfőiskola Alapítvány elnöke megköszönte a résztvevő pedagógusoknak az aktív részvételüket a módszertani továbbképzés munkájában, valamint hogy nívós alkotásaikkal hozzájárultak a záró rendezvény sikeréhez. Elmondta, hogy ezzel a táborozási lehetőséggel továbbra is segíteni kívánják a pedagógusok művészi kibontakozását. Már most szeretettel meghívta a résztvevőket a jövő évi alkotótáborba.

Záró kiállítás

Köszönet a lakiteleki Népfőiskola Alapítványnak és a tábor szervezőinek!

Almási Zsuzsanna akvarellfestő

2014. június 30.

Hozzászólások