Az elmúlt kétszáz év fővárosi hajóközlekedésének legérdekesebb pillanatait villantja fel a Közlekedési Múzeum új időszaki kiállítása. „Budapest a Dunáról. Képek a budapesti hajózás 200 évéből”. A tárlat a Carolina gőzhajó 1820-as úttörő vállalkozásához kapcsolódva tekint végig a hajózás fővárosi közösségi közlekedésben betöltött szerepén.

budapesti hajozas

1820 nyarán a Carolina, az első, személyszállításra is alkalmas gőzhajó megkezdte működését Buda, Pest és Óbuda Duna-partja között. Ennek évfordulója a fővárosi tömegközlekedés nyitányának is tekinthető.

A 2-es villamos Vigadó téri megállójának közelében álló Kossuth Múzeumhajón megnyílt tárlat a főváros és a budapesti hajózás kapcsolatát, történetét követi végig, az első próbálkozásoktól napjainkig.

„A fővárosi közforgalmú hajózás kétszázadik évfordulója jó alkalom arra, hogy Budapest és a Duna kapcsolatára felhívjuk a figyelmet. A most megnyílt tárlat  bemutatja a Budapesten belüli hajózás kétszáz évvel ezelőtti születését, a fővárosi Duna látképének változásait és a közforgalmú hajóközlekedés szerepének átalakulását is.

A Közlekedési Múzeum több mint százéves Kossuth Múzeumhajóján régóta készültünk erre a kiállításra, ám a jelenlegi szokatlan helyzet megnehezíti a személyes találkozást látogatóinkkal.

Az évfordulóra való tekintettel így a kiállítást megnyitó nélkül adjuk át a látogatók számára, egyúttal a kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel a tárlatot nem is bontjuk el év végén, hanem a jövő évben is biztosítani fogjuk annak megtekintését ” – mondta el Vitézy Dávid főigazgató az eseménnyel kapcsolatban.

„Kétszáz évvel ezelőtt a mai Vigadó elől indult el az első menetrend szerinti gőzhajójárat Pest és Buda között. A hajó óriási szenzációnak számított, hiszen korábban ehhez hasonló szerkezeteket még nem lehetett látni. Bernhard Antal Carolina gőzöse új fejezetet nyitott a magyar közlekedéstörténetben. A dunai gőzhajózás és a fővárosi tömegközlekedés egyszerre született meg” – hangsúlyozta az évforduló jelentőségét Zsigmond Gábor, a Múzeum főigazgató-helyettese.

Az új kiállítás a múzeum gazdag fotóanyagának és hajómodelljeinek segítségével idézi fel Budapest és a Duna sokszínű kapcsolatát. Kereken két évszázad eseményein keresztül követi végig a fővárosi hajózás hatásait Budapest életére, dunai látképére és mindennapi közlekedésére.

Megtudhatjuk, mik voltak az irodalmi alkotásokban is visszaköszönő “propellák“, melyek voltak a legjellemzőbb hajótípusok a városon belüli forgalomban, kik használták ezeket a járatokat, vagy éppen azt, hogy mikor jelent meg a dunai turizmus Budapest életében.

A kiállítás, a budapesti hajózás története 2020. szeptember 23-tól látogatható a Kossuth Múzeumhajón (1052 Budapest, Vigadó téri hajóállomás, 2. számú ponton).

Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy a kiállítást maszkban tekintsék meg és a járványügyi helyzetre való tekintettel kísérjék figyelemmel, illetve tartsák be a szükséges óvintézkedéseket.

budapesti hajozas

Javaslatok a kiállítások látogatásával kapcsolatban itt érhetők el.

Korábbi hasonló kiállításajánlónk:

Az MTVA ajándéka a Közlekedési Múzeumnak

Szöveg és fotók forrása: Közlekedési Múzeum

 

Hozzászólások