Kecskeméten, a Bozsó Gyűjteményben járt 2016. február 24-én Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára. A sajtótájékoztatón bejelentette, hogy Kecskemét lesz a 2016-os Múzeumok Éjszakája rendezvény kiemelt városa!

 

hoppal12

 

Az országos rendezvénysorozat minél színesebb programkínálatát pedig egy, a múzeumok számára meghirdetett több millió forintos összdíjazású pályázattal is ösztönözni kívánják. A sajtótájékoztatón átadták a tavaly meghirdetett termékfejlesztési pályázat díjait is.

 

hoppal2

 

Az államtitkár bejelentette: 2016-ban a Múzeumok Éjszakája újfent hirdet kiemelt tematikát, ezúttal „Hősök, felfedezők, újítók” címen. Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét város polgármestere a 2016-os események várható helyszínei és programjai kapcsán így fogalmazott:

“Negyvennél több regisztrált helyszín várja idén is a látogatókat Kecskeméten, ezt egyetlen vidéki város sem mondhatja el magáról. 2016-ban városunk nagy szülöttére, Katona Józsefre emlékezünk, a Múzeumok Éjszakáján a látogatók bármelyik helyszínen személyesen is találkozhatnak az ő hőseivel. Nálunk a felfedezők a látogatók lesznek! Érdemes lesz Kecskemétre jönni, hiszen ahol a Bánk Bán – mint a hazaszeretet üzenete – született, ott minden megtalálható, ami igazán jó és magyar.”

A sajtótájékoztatón meghirdették az idei Múzeumok Éjszakája „Hősök, felfedezők, újítók” kiemelt tematikájához kapcsolódó, múzeumok számára kiírt 4 millió forintos összdíjazású szakmai pályázatokat. Mint az államtitkár elmondta, a tárca összesen 4 millió forintot, egyenként 1 millió forintot biztosít a nyertes pályázók nívódíjára, ám ez az összeg jelentős mértékben is megemelkedhet, hiszen előrehaladott tárgyalások zajlanak a tavalyi fő támogatóval. A várható támogatás összegének egy részét a pályázatok díjazására kívánják majd fordítani.

 

hoppal10

 

A négy kategóriában (a legjobb, a leginnovatívabb, a legtartalmasabb programokat kínáló, valamint egy közönségdíjas múzeum), meghirdetett pályázat ösztönzés arra, hogy a Múzeumok Éjszakáján résztvevő közgyűjtemények és kiállítóterek minél több, a kiemelt tematikához illeszkedő megújult programkínálattal, innovatív kezdeményezésekkel és a helyi identitást és kötődést erősítő eseményekkel várják a látogatókat a Múzeumok Éjszakáján, 2016. június 25-én délutántól kora hajnalig. A részletes pályázati kiírásról a www.skanzen.hu oldalon, illetve múzeumszakmai portálokon tájékozódhatnak az érdeklődők. A pályázat beadásának határideje: 2016. április 10.

Az eseményen a tavalyi Múzeumok Éjszakáján meghirdetett „Te is megvennéd?” című termékfejlesztési pályázat díjait is átadták.

 

hoppal1

 

• A pályázat fődíját Káposztás Judit „Pecsétgyűjtő és pecsétkészlet” című munkája kapta. A díjnyertes alkotás segítségével a múzeumba látogatók összegyűjthetik a különféle múzeumok és egy-egy múzeumi rendezvény, foglalkozás pecsétjét, és nem utolsó sorban egy másokkal is megosztható, gyerekek és felnőttek által is használható, magukkal vihető, szerethető tárgyat kaphatnak.
• Második helyezést ért el Bártfay Réka „Ízes éjszaka” című munkájával. A Múzeumok Éjszakájához kapcsolódó emlékek felidézésére az alkotó az ízeket hívta segítségül, azaz a nyári hőségben oly kívánatos fagylalt és jégkrém fogyasztásból kiindulva alkotta meg pályaművét. Ezt a munkát a zsűri továbbfejlesztésre is ajánlotta.
• A harmadik helyen Lázárné Németh Orsolya Ilona, „Fémkorong” című pályaműve végzett. A zsűri értékelésében kiemelte, hogy a pályázó a Múzeumok Éjszakája logó felhasználásával olyan többfunkciós tárgyat alkotott, amelyben mindenki megtalálhatja a neki épp szükséges és neki tetsző funkciót, mint könyvjelzőt, medált, nyakkendődíszt, díszítősablont – mindezt egy aprócska tárgyban.

 

hoppal4

 

A kecskemétieknek bizonyára nagyszerű élményekben lesz részük 2016. június 25-én, mert a Múzeumok Éjszakája több mint 40 regisztrált programmal várja majd az önfeledten szórakozni vágyó családok apraja-nagyját. 

 

Fotók: Banczik Róbert és Weninger Endréné

 

 

Hozzászólások