Külvárosi legenda szerelemről, elfogadásról, megbocsátásról. Molnár Ferenc Liliom című színművét állítja színpadra a Miskolci Nemzeti Színházban Szabó Máté rendező.

liliom1

Molnár Ferenc hatalmas életművének egyik leghíresebb, legsikeresebb drámája a Liliom, a melegszívű hintáslegény és az egyszerű, de a férfiba egy életre szerelmes cselédlány megható története, amely február 26-án újra megelevenedik a miskolci színpadon.

Szabó Máté elmondta, bár sokféleképpen előadták már ezt a történetet, ő Molnár Ferenc eredeti dramaturgiája mellett döntött.

A leginkább annak a kontrasztja izgatott ebben a történetben, hogy kívülről milyennek tűnik egy kapcsolat, és belül milyen titkai vannak. Sohasem szándékosan lépünk a helytelen útra. Mindannyian tévelygünk, és ha valaki képes elnézni a tévelygésünket, akkor valóban megszűnhetnek a hibáink – hangsúlyozta a rendező.

liliom2

Néha valaki meglát bennünk valami olyat, amit a külvilág nem. Szerintem nagyon ijesztő tud lenni, ha valaki olyannak lát bennünket, amilyenek igazán mélyen vagyunk, és sok esetben ez elől el akarunk menekülni – tette hozzá. – Liliom és Julika szerelme valójában egy legenda. Csak sejteni tudjuk, hogy ők hogyan és mennyire szeretik egymást. A legendákról nem tudjuk, igazak-e. Az tudja, aki ott volt. És csak az tudja, hogy mi a megbocsátás, aki egyszer bűnt követett el. De a bűn a „szívszerelme” által legendává lesz. Hogy ez a csoda hogyan történik meg, azt meséli el ez a történet.

Színészként ez egy hatalmas kaland és nagy utazás. Az előadás elején felszállunk a vonatra – mondhatjuk, hogy szerelemvonatra – és hét képen át végigmegyünk egy nagyon rögös, de nagyon gazdag úton, amelyen megismerjük a szerelmet, az emberi kicsiséget és nagyságot – mesélte Simon Zoltán, akit a Liliom címszerepében láthat majd a közönség.

liliom3

Juli szerepét Czakó Julianna alakítja, aki elárulta, hogy bár ez nem egy könnyű feladat, boldog, hogy ezt a szerepet eljátszhatja, mert számára ez a világirodalom legszebb szerelmes története. – Julika élete a Liliom iránt érzett szerelme miatt vesz 180 fokos fordulatot. Szerintem az a csodálatos ebben, hogy ez a két nyomorult ember hogyan tudja szeretni egymást. Ez egy igazi, őszinte, a síron túl is tartó szerelem. Egyszerre csodálatos és borzasztó – mondta el a színésznő.

A szerelmi háromszög harmadik tagja, a Julikára féltékeny Muskátné szerepében Szirbik Bernadettet láthatjuk. A színésznő elárulta, már játszott Molnár Ferenc darabban korábban, és nagyon közel érzi magához ezt a kort. – A nyelvezet, a stílus, a ruházat, minden nagyon közel áll hozzám, el tudnám képzelni magam abban a korban, ha lehetne, szívesen visszamennék. Molnár Ferenc fantasztikus szerző, igazi művész, igazi tehetség, és nagyon hálásak lehetünk neki a műveiért – mondta Szirbik Bernadett.

Molnár Ferenc: Liliom
Külvárosi legenda
Rendező: Szabó Máté
Bemutató: 2016. február 26.

Forrás: Miskolci Nemzeti Színház

Fotó: Hajdufi Péter

Hozzászólások