Az 1956-os forradalomra és áldozataira emlékező új időszaki kiállítás nyílt a Terror Háza Múzeum előtt. A múzeum a szabadtéri kiállítás mellett ingyenes nyitva tartással és rendhagyó történelem órákkal emlékezik meg a kommunizmus áldozatainak emléknapján.

 

terror haza3

 

„Ahol a hősöket nem felejtik, ott mindig lesznek újak. Márpedig mi nem felejtjük el ’56 hőseit” – mondta Schmidt Mária, az 1956-os emlékév kormánybiztosa a Terror Háza új időszaki kiállításának megnyitóján.  Úgy fogalmazott, a tablókiállítás azokról szól, akik 1956 őszén megértették az idők szavát, megértették, hogy mit követel tőlük a nemzet, és cselekedtek.

„Azok a hősök, akikre ez a kiállítás emlékezik, a magyar nemzet szívében élnek tovább. Büszkeséggel töltenek el bennünket, mert az egész világnak megmutatták, hogy a magyarok a szabadságért mindig készek lesznek harcolni, nem tűrik, ha rabságba vetik őket. A nemzeti függetlenség és a szabadság a magyarok számára olyan értékeket képviselnek, amikért ha kell, a legnagyobb túlerővel szemben is felveszik a harcot” – mondta.

 

terror haza1

 

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere megnyitó beszédében Faludy Györgyöt idézte, aki Pokolbéli víg napjaim című írásában azt jövendölte, az Andrássy út 60. alatti ÁVH székházat egyszer majd le fogják rombolni, akár a Bastille-t.

„Ezt az épületet nem leromboltuk, hanem ide bezártuk a diktatúrát, bezártuk a bosszút, és kinyitjuk mindazok előtt, akik tisztelegni akarnak az áldozatok emlékének” – fogalmazott a miniszter.

 

terror haza2

Szabadtéri kiállítás a Terror Háza Múzeum előtt

Február 25-én, a kommunizmus áldozatainak emléknapján a Terror Háza kiállításai előzetes regisztráció nélkül, ingyenesen látogathatóak. A múzeumnál egész napos gyertyagyújtással tisztelegnek az áldozatok emléke előtt.

 

Weninger Andrea

Fotó: Bartos Gyula/EMMI

Hozzászólások