Hetedik alkalommal került megrendezésre a
Keceli Meggyfesztivál
a Városi Könyvtár és Művelődési Ház melletti parkban,
a Fresh Fruit TÉSZ szervezésében.

.

meggyfeszt3
.
Az első „Keceli Meggyfesztivál” 2010-ben kelt életre.
Juhos Csaba főszervezőtől kérdezem:
–    A rendezvény milyen ötlet alapján jött létre évekkel ezelőtt?  
–    A fesztivál egyik célja a meggy fogyasztásának népszerűsítése, amely ma már hagyománnyá vált.
A meggy szorosan köthető a keceli termelési kultúrához, a kialakult hagyományokhoz, ahol sok családnak nyújt megélhetést, de a kistérség és az ország lakossága is Kecelre jellemző gyümölcsnek tartja.
Az érett gyümölcsnek számos gyógyító hatása ismert, a kalcium-, kálium-, magnézium- és vas-tartalma, ezen kívül bizonyítottan befolyásolja a vérnyomás- és szívritmus-elégtelenséget.

 

Kép: Facebook Keceli Meggyfesztivál

Kép: Facebook Keceli Meggyfesztivál

 

A főrendezvényt megelőzően meggy-szakmai konferenciát tartottak. A szakmai esemény témája volt a kertészeti géptámogatás, ültetvénytelepítés, a meggypiac helyzete, a feldolgozók elvárása, tapasztalatcsere, és végül növényvédelmi technológiai bemutató, amellyel segíteni kívánják a termelők munkáját.

 

konferencia

Kép: Facebook Keceli Meggyfesztivál

.

Kicsik és nagyok, fiatalok és idősek családjukkal, ismerőseikkel számos kellemes programmal egybekötött órát tölthettek el, ahol a mindennapi rohanás mellett szívesen beszélgettek, fűszerezve a meggybor, meggysör, meggylekvár zamatos ízeivel.

.

meggyfeszt9

Kép: Herczegné Ősz Erzsébet

.

A rendezvény ideje alatt különös hangsúlyt kapott a kézművesség, az érdekes anyaggal borított üvegek, apró ajándékok, a kaktuszok gondozása, nevelése.
.

meggyfeszt10

Kép: Herczegné Ősz Erzsébet

.

Pénteken délután „Fussunk neki együtt a Keceli Meggyfesztiválnak” címmel indult 3 km-es táv, ahol mindenki egyéni tempóban futhatott, kocoghatott, sétálhatott a városban kijelölt útvonalon.

.

kép a netről

Kép: Facebook Keceli Meggyfesztivál

.
Az esti zenei összeállításban fellépett a kiskunhalasi Neméranevem zenekar és a Császári Pillanatművek, majd a nap zárásaként a Bohemian Betyars.

.

13442248_Bohemian Betyars

Kép: Facebook Keceli Meggyfesztivál Bohemian Betyars

.

.
Szombaton a felesleges kalóriáktól rögtön szabadulhatott, aki elfogadta a 3 távon induló, a 7 éve tartó Meggyfesztivál Bringatúrát, amely100, 65 és 30 km volt. A célban meggyes kalács várta a 237 nevezőt.

.

Kép a netről: Bringatúra

Kép: Facebook Keceli Meggyfesztivál Bringatúra

.

Három órától felpörögtek a motorok, kezdődött a csettegő verseny. Tóth Roland színész szellemes összekötő szövegével alkotott képet a mezőgazdasági gépek ügyességét vizsgálva.  A keceli kötődésű Bodor Géza színész is részt vett a futamon a sebességi határokat súrolva. Ezen a pályán Tóth Tibor és fia, Tóth Dániel volt a leggyorsabb, legügyesebb.

.

Újvári Sándor felvétele: Tóth Tibor és Tóth Dániel a Trabant motorral szerelt csettegõje mellett

Újvári Sándor felvétele: Tóth Tibor és Tóth Dániel a Trabant motorral szerelt csettegõje mellett

.

A sokoldalú színésznő, Farkasházi Réka és a Tintanyúl interaktív, gyerekeknek szóló műsorával lepte meg az apróságokat. Réka számára fontos, hogy a gyerekek képzeletét maradandó élményben részesítse.

.

meggyfeszt7

Kép: Herczegné Ősz Erzsébet

.
Este 9-kor a színpadon Galambos Dorina együttese, a Mrs. Columbo lépett volna fel. A műsor sajnos elmaradt, mert a városra a természet zuhanyfüggönyt húzott.
.

A termelők elmondása szerint az idén a meggytermés jobb, mint a múlt évi, így jobb bevételre számítanak!

Jövőre ugyanitt találkozunk!

Herczegné Ősz Erzsébet

Szerk.: F. I.

 

.