A századelő és századvég egyik legjelentősebb kulturális hagyatékának tekinthető az irodalmi kávéház. A kávéházi kultúra varázslatos világát idézi a budapesti Zila Kávéház, a művészeti élet maghatározó színtere. Miliője a kávéházi estek hangulatát hozza vissza, amelyet a Krúdy Irodalmi Kör rendezvényei fémjeleznek.

Ennek a csodálatos élménynek lehettem részese november 15-én, meghívott vendégként én is belekóstolhattam ebbe a világba.
A Krúdy Irodalmi Kör a Katalin és Erzsébet művészek tiszteletére fergeteges hangulatú zenés-verses irodalmi estet, kiállítást rendezett. Ifj. Zila László üzletvezető köszöntése után Kanizsa József író-költő, a kör titkára és Stancsics Erzsébet bevezetőt mondott, majd Kanizsa József megnyitotta a gyönyörű tárlatot.

Ezt követően az est házigazdája, Ujvári Ferenc vette át a szót, aki moderátorként levezette, összefogta a szeánszot. A varázslatos, örömteli pillanatok nemcsak a Krúdy Irodalmi Körhöz tartozó Erzsébeteket, Katalinokat ajándékozta meg az élmény örömével, hanem a művészetekre nyitott, érzékeny lelkű hallgatóságot is.

 

Orosz Margit költő

 

Hozzászólások