A világon semmi sem helyettesítheti a jó öreg kitartást, a tehetség sem. Nincs gyakoribb a tehetséges, ámde sikertelen embernél. A zsenialitás sem. Az el nem ismert zsenialitás közhelynek számít. A műveltség sem, hiszen a világ tele van művelt bolondokkal. Egyedül csak a kitartás és az elszántság bír erővel. (Részlet az Alapító című filmből)

Vannak olyan emberek, akik nem csak mernek nagyot álmodni, hanem meg is valósítják. Még akkor is, ha az oda vezető út sok nehézséggel, akadállyal, meg nem értéssel van tarkítva. Van, amikor már megvan a kényelmes, anyagilag gondtalan élet, azonban egy nagy elképzelés megvalósítása mégis előtérbe kerül. Sokszor meghatározóak azok az emberek is, akikkel kapcsolatba kerülnek, hiszen vagy akadályozói, vagy éppen előmozdítói a cél elérésének.

A filmvilágban, ahol ezek az igaz történetek feldolgozásra kerülnek, számos példával találkozhatunk: Aviátor, A boldogság nyomában, Pénzcsináló, Genius, A Wall Street farkasa, Adidas vagy Puma – Két testvér története, Jobs – Gondolkozz másképp, Social Network – A közösségi háló…

Ma már egyik kedvenc időtöltésünk közé tartozhat bemenni egy McDonald’s étterembe, melynek sajátos hangulata van: a párperces kiszolgálás, futószalagon gyártott hamburgerek… Nem is igazán ismerjük azonban a történetét.

Az Alapító – The Founder
A 2016-ban bemutatott amerikai önéletrajzi ihletésű filmdráma (John Lee Hancock rendezésében, Robert Siegel forgatókönyve alapján) betekintést ad nekünk, miként valósult meg az „amerikai álom”, melynek mi is részesei lehetünk egy Sajtos MC Royal vagy egy Big Mac elfogyasztásáig.

Ray Kroc: A McDonald’s sztory
Nem is gondolnánk, hogy nem McDonaldnak hívták azt az embert, aki a világ egyik legnagyobb gyorsétteremláncát felépítette. Dick és Mac McDonald érdemét sem lehet elvitatni, nekik köszönhetjük a futószalagon gyártott hamburgereket és a pár perces kiszolgálást.

Azonban a McDonald’s-birodalom felvirágoztatása mégsem a testvérpárhoz, hanem egy Ray Kroc nevű úriemberhez fűződik. Az üzletember története Hollywoodot is megihlette, Az alapító című film az ő története.

Ray Kroc az 1950-es években még egy turmixgépgyártó cég egyszerű értékesítője volt. Azonban jókor volt jó helyen, és remek érzékkel ismerte fel, hogy óriási lehetőség kapujában áll, amikor meglátta ügyfelei, az étteremtulajdonos McDonald fivérek fantasztikus újítási ötleteit. Kitartó munkával, a megfelelő embereket maga mellé állítva és újszerű üzleti taktikákat alkalmazva Ray Kroc elérte, hogy egy kaliforniai kisváros hamburgerbódéjából az egész világra kiterjedő étteremhálózat jött létre.

Kroc alapítványa támogatta az alkoholizmus, a cukorbetegség és más betegségek kutatását és kezelését. Megalapította a Ronald McDonald House Alapítványt, amely a gyerekek életének jobbításával foglalkozik. Fő támogatója volt a Dartmouthi Egészségügyi Főiskolának. Bővebben ITT olvashatunk róla. 

Ray Kroc, a McDonald’s alapítójának könyve érdekes történeti betekintés az ’50-es és ’60-as évek Amerikájába. Megtudhatjuk belőle, hogyan született meg a Big Mac, mi a jó hasábburgonya titka, vagy hogy miért nem árul a McDonald’s hot-dogot. A McDonald’s ma a világ legnagyobb étteremlánca közel 37 000 egységgel, több mint 100 országban. Az ide vezető út első harminc évéről, az elvekről, a megoldásokról beszél, vagy inkább mesél maga az alapító. Írása üzleti tankönyvként is megállja a helyét, hiszen a cég működési modellje, az innovációk és Kroc elvei jó például szolgálhatnak a ma üzletembereinek is…
Letöltés, olvasás

Michael Keaton fergeteges játéka magával ragad minket, pillanatok alatt ott érezhetjük magunkat az üzleti élet olykor labilis világában. Az illinois-i üzletember, Ray Kroc megismerkedik a Kalifornia déli részén hamburgerezőt üzemeltető McDonald fivérekkel az 1950-es években. Krocot lenyűgözi az étterem gyors kiszolgálási rendszere, s ügyesen manőverezve átveszi az irányítást a vállalkozás felett; hamarosan milliárdos birodalommá és a világ egyik legismertebb márkanevévé fejleszti a McDonald’s-ot.

A film megtekintése után kétféleképpen vélekedhetünk, sajnálhatjuk a testvérpárt, vagy éppen elítélhetjük Rayt. Azonban mégsem olyan egyszerű ez, hiszen mindkét oldalon vannak jellembeli különbségek. A testvérpár csak próbálkozik a bővítéssel, de igazából mégsem mernek nagyban gondolkodni és cselekedni, Ray akár hajléktalanná is válhatna felőlük, amikor jelzálog van a házán, és mégis konokok maradnak vele szemben, nem engednek és nem segítenek. Igazából csak a végén értik meg, mit is szalasztottak el.

Lehet, hogy Raynak nem mindig tűnnek spotszerűnek a cselekedetei, azonban a testvérpár makacssága is szerepet játszik ebben. Kicsiben, az élet hétköznapjaiban, saját életünkben is szembesülhetünk olyan emberekkel, akik akadályoztatásunkra vannak. Azonban az ellenkezőjére is lehet példa, amikor jöhet az életünkbe olyan ember, aki a javunkat szolgálja.

 

A film ITT megtekinthető. 

 

Lakatos Ilona

 

 

Hozzászólások