A kaTARzis országos vándorkiállítás Kecskeméten, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában (6000 Kecskemét, Árpád krt. 4.) látható 2017. június 24.-július 21. között. Megnyitó a Múzeumok Éjszakáján, 2017. június 24-én volt. A megnyitó zenei programját a Café Quartet trió formációja (Café Trió) biztosította.

A kaTARzis kiállítás keretében tizenhat színes plakát, valamint húsz fekete-fehér életkép látható. A plakátok különlegessége, hogy azokon a foltos hajhullással érintett nők szerepelnek, az 50-es évek plakátstílusában, a pin-up ihlette alapkoncepcióban, kopaszon. A fekete-fehér képek a fotózás folyamatába, valamint a foltos hajhullással érintett nők mindennapi életébe engednek betekintést.

Foltos hajhullás (alopecia areata) esetében a haj általában minden előzetes tünet nélkül hullik ki, jellemzően kisebb-nagyobb foltokban. A foltos területre a haj ugyan bármikor visszanőhet, de később újra ki is hullhat. Ez a hullámzás érzelmileg nagyon megterhelő az érintettek számára. Az esetek egy részében az összes haj kihullik (alopecia totalis), más részében pedig a haj- és szőrzetvesztés a teljes testre kiterjedhet (alopecia universalis), és ez az állapot évekig, évtizedekig is fennállhat. Ha a kivizsgálások során nem találják a hajhullás okát, akkor autoimmun eredetet feltételeznek a haj- és szőrzetvesztés hátterében.
A kopaszsághoz és különösen a nők kopaszságához a közvélemény gyakran a betegség, veszteség, gyengeség fogalmát társítja, ami a nőiességgel nehezen egyeztethető össze. Ehhez az állapothoz számos előítélet, félelem, szégyenérzet kapcsolódik, ezért az érintettek gyakran titkolják, legbelsőbb magánügyüknek tekintik kopaszságukat, és paróka mögé rejtik azt, ami további szorongást eredményezhet.

A kaTARzis kiállítás alkalmi modelljei – akik a Magyar Alopecia Areata Közösség nevű önsegítő csoport tagjai– azzal a céllal álltak modellt, hogy a képek hatására az emberek másképp tekintsenek a női kopaszságra. Azt szeretnék megmutatni, hogy nem a haj teszi a nőt, és hogy ezzel az állapottal együtt is lehet teljes életet élni. A modellek– akik többsége kendőt vagy parókát hord a hétköznapokban – a képeken keresztül legintimebb szférájukba engedik be a látogatókat, és remélik, hogy sikerül elgondolkodtatniuk az embereket egymás különbözőségeinek természetességéről és ennek elfogadásáról. Az emberek tájékoztatása mellett szeretnék bátorító üzenetüket a potenciális sorstársakhoz és a hasonló nehézségekkel együtt élőkhöz is eljuttatni.

A kiállítás Verbőci Patrícia fotográfus, Ugrai Judit sminkes-grafikus, valamint Tartóczki Éva stílustanácsadó segítségével jött létre. A tárlatot eddig országszerte tíz helyszínen láthatta a közönség. Minden érdeklődőt szeretettel várnak.

 

Bővebb információ ITT.   

 

 

 

Hozzászólások