2021. október 14-én megnyitott a Guba Rózsa Babakiállítás Egerben, a Bartakovics Béla Közösségi Házban.

guba rozsa


A kiállítást Kiss Renáta, az EKMK (Egri Kulturális és Művészeti Központ) igazgatója és Herczeg István festőművész – grafikusművész nyitotta meg.

Ezt követően a babák alkotója, Guba Rózsa mutatta be röviden a kiállítási anyagot a meghívott vendégek és a megjelent sajtó munkatársai számára. A bemutatás során egy kis ízelítőt kaphattunk számos magyar és európai népszokásról, valamint a divattörténet alakulásának néhány mikéntjéről is.

Az 1983-ban népi iparművész címet szerzett Guba Rózsa babáinak különlegessége, hogy teljes egészében textilből saját maga készíti makettszerű alkotásait.

Egy-egy baba készítését hosszú kutatómunka előzi meg, hogy azok minél inkább visszatükrözzék miniatűrben is az adott kor, szokás, viselet, ruházat jellegzetességeit. A művész külön odafigyel, hogy minden baba önálló „egyéniség” legyen, ezért a fejeket elsőként gipszből kézzel formálja meg faragás útján, ami majd a speciálisan ragasztott, applikált, kézzel festett textilfej alapját képezi.

A felhasznált anyagok esetén is igyekszik korhű maradni, valamint a környezetet is óvni jelképesen, ezért ezen textíliák zöme újrahasznosított, régi anyag. Persze nem ritka a 200 éves antik csipkék, kelmék megjelenése sem a munkáiban.

A Guba Rózsa Babakiállítás Egerben, a Bartakovics Béla Közösségi Ház galéria-termében látogatható 2021. november 15-től október 14-ig, hétköznapokon 8.00-16.00 óra között.

guba rozsa

A szervezők az érdeklődésre való tekintettel egy rendkívüli hétvégi nyitva tartást is beiktattak, így október 13-14-én is megtekinthető lesz a kiállítás az odalátogatók számára 10.00-18.00 óra között.

 

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK :

Guba Rózsa Babakiállítás hivatalos weboldal
Guba Rózsa Babakiállítás Facebook site
EKMK intézményi weboldal

 

Hasonló cikkünk:

Guba Rózsa Babakiállítás a bánhorváti Platthy-kastélyban

 

Hozzászólások