Ha olyan elemeket szeretnél egymáshoz rögzíteni, amelyek eltérő hosszúságúak, a menetes szár jelentheti a megoldást számodra. Ez a hasznos eszköz fej nélkül, az adott feladathoz szükséges mérethez szabható, és tartós rögzítésre képes.

A menetes szár

A menetes szár röviden és egyszerűen összefoglalva egy olyan rúd, amelynek nincs feje, azonban csavarmenettel rendelkezik. Jellemzően 1 m-es méretben kapható, de szinte nincs olyan eshetőség, amikor egyben alkalmazzák, inkább a szükséges méretre vágják.

menetes szar

A vágáshoz nincs szükség másra, mint fűrészre vagy vágótárcsára, és kellő óvatosság és odafigyelés mellett akár otthon is elvégezhető. Ha a menetes szárat betonba vagy gipszbe helyezzük, az egyik végét vágjuk le csapszegvágó segítségével, lehetőleg a menet épségének megőrzésével.

A praktikusság jegyében tekerjünk fel 2 darab anyát a rúdra, és a vágás után annak irányába csavarjuk le, így helyreállíthatjuk a menetet sérülés esetén is. Fontos még tudni, hogy a menetes szárakat hajlíthatjuk is, ha különleges szögben való állást igényel a művelet.

Érdemes gondolni arra is, hogy a vágás miatt anyagkiesés fordulhat elő, így az utolsó szál rövidebb lesz a többinél. Az alapanyagok beszerzéséhez válaszd a Káplár fatelep minőségi eszközeit és széles választékát!

Hasznos tulajdonságai

A menetes szár legnagyobb előnye, hogy a hossza bármilyen méretre vágható. Remek tulajdonsága, hogy a horganyzott szálak ellenállásának köszönhetően nem kell tartani a kültéri elhelyezéstől sem. A korrózió elleni védelemnek köszönhetően sokáig láthatják el feladatukat az elemek.

A rudak magas szakítószilárdsággal is rendelkeznek, amelyre különösen nagy szükség van a nehéz építési elemek rögzítésekor.

A horganyzott menetes szárak hegesztésre is alkalmasak, de érdemes meggondolni ennek kivitelezését. Előnynek számít, ha a rúd stabilitása változatlan marad, ezért inkább a toldás nélküli darab használatát javasoljuk.

Milyen vastagságú menetes szárakkal találkozhatunk?

A menetes szárakról elmondható, hogy egységes hosszúságúak, de átmérőjüket tekintve előfordulhat eltérés. A szabványméreteket M10, M12 és M16 jelzéssel látják el, amelyek az átmérő hosszát jelölik.

A ház körüli teendőkhöz a vékony szár alkalmazása javasolt, amelyet könnyű, kisebb tárgy rögzítéséhez alkalmazhatunk. Előnye, hogy könnyű darabolni, és árát tekintve is pénztárcabarát.

A legnagyobb, M16-os jelzésű menetes rudat pedig nehéz, nagy tárgy rögzítése esetén érdemes választani, kihasználva a szálak erősségét.

A Káplár fatelep szakértelemmel és minőségi eszközökkel szolgálja ki a szorgos kezű, építkezésbe vagy felújításba fogó vásárlók igényeit! Tekintsd meg a széles választékot, és szerezd be a szükséges eszközöket és elemeket a tartósság és a megbízhatóság jegyében!

 

SZPONZORÁLT TARTALOM

 

Hozzászólások