Különleges néprajzi fotókat tett közzé a Hagyományok Háza Kallós Zoltán fotógyűjteményéből.  Kallós Zoltán, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas erdélyi magyar néprajzkutató neve minden folklór iránt érdeklődő számára jól ismert.

kallos zoltan

A táncházmozgalom táncosai, zenészei és kézművesei a mai napig táplálkoznak a gyűjtéseiből, kiadványok sokasága fűződik a nevéhez, és a válaszúti Kallós Zoltán Alapítvány meghatározó szerepet tölt be az erdélyi és moldvai magyarság oktatási és közművelődési tevékenységében, hagyatékának gondozásában.

2018. februárjában bekövetkezett halála pótolhatatlan veszteség a néprajz területén. Sokat idézett mottója: ,,Addig leszünk magyarok, amíg magyarul énekelünk és magyarul táncolunk”.

Népzenei és fotógyűjteménye 2001-től több részletben került be a Hagyományok Házába. A fotók 1956 és 1983 között készültek, a Martin Györggyel közösen végzett erdélyi és moldvai gyűjtőútjaik alkalmával. A Médiatár Archívumában több mint 11.000 fotó áll rendelkezésre különböző gyűjteményi egységekben.

kallos zoltan

Ezekből tett elérhetővé egy 450 tételes reprezentatív fotóválogatást a Folklórdokumentációs Könyvtár és Archívum.

A képek a Hagyományok Háza Médiatár internetes oldalán találhatók.

forrás: Hagyományok Háza

Magazinunk korábban, a Hagyományok Házában megrendezett, bútorfestéssel kapcsolatos virtuális kiállításról ebben a cikkében adott hírt.

 

Hozzászólások