Régen (1939-ben)

Mostanában

1. Kedves angyalkám!

Kívánok egy korcsolyát, és hogy hozzál karácsonyfát és egy öltözet ruhát. Édesanyámnak ruhát, édesapámnak cipőt és sok egészséget és egy mesekönyvet.

Lajos, 10 éves

1. Én Karácsonyra egy blúzot kérek, egy számítógépet, édességeket és szeretetet a családtól. Ha a blúzot és a számítógépet nem is kapom meg, az a fő, hogy egészség legyen, és szeretet, békesség az emberek közt. Mindenkinek örvendeni fogok.

Kinga, 13 éves

2. Kedves Jézuska!

Nagyon szépen kérek tőled meleg fehérneműt és harisnyát s megkérlek kedves Jézuska, hogy adjál nekem jobb eszet és több szorgalmat, hogy tanulhassak, ahogy anyuka szeretné, s hogy adjál nekik egészséget, mert apuka beteg, de te azt tudod, mert te mindent tudsz..

Szeretettel maradok:

Gizella, 11 éves

2. Azt szeretném Karácsonyra, ha a haverjaimmel együtt lehetnék, és együtt tudnék velük szórakozni. Nem vagyok oda az ajándékért, elfogadnék ajándékképpen egy karácsonyi hangulatot a családban, a barátok közt és esetleg valakit, közelit megajándékozni. Nem mintha sok pénzem volna, mert nem tudnék neki drága dolgot venni, hanem valami szimbolikusat.

A Karácsony nekem nem csak annyit jelent, hogy karácsonyfa meg az ajándék, hanem a hangulat, a szentmise, a karácsonyi ének meg a kántálás. Még csak annyit, hogy mindenkinek kellemes karácsonyi ünnepeket kívánok. Gellért, 17 éves

3. Édes angyalka!

Szépen kérlek, hozzál nekem egy nagykabátot és egy pár bakancsot. Jön a tél és nincs mibe járjak az iskolába. Köszönöm előre is az ajándékot. Éva, 13 éves

3. Nokia 3310. Korcsolya. CD lejátszó. Pentium 4. Sok-sok édességet. Karácsonyi buli itt a karitász teremben.

János, 15 éves

4. Kedves Angyalka!

Közeledik a Karácsony. Nagy örömmel és gonddal kezdek a levélíráshoz. Egy kéréssel fordulok Tehozzád.

Nagyon szépen megkérlek, jó Angyalka, hogy ha teheted, légy szíves és hozz nekem egy pár bakancsot. Mert kilenc kilométert teszek meg minden nap és télen a félcipőben, mikor nagy a hó. Ha pedig nem lehet, egy Bibliát, mert azt is szeretnék, csak a bakancs mégis jobban kell. Ezért ne haragudjál. Nagyon örvendenék, ha megkapnám valamelyiket. Ha ezt sem lehet, akkor amit te akarsz.

Bezárom levelem hálás köszönettel:

Piroska, 13 éves

4. A karácsony az nem azt jelenti, hogy ajándékokat kapunk, és nem azt kell várni a karácsonytól, hanem a szeretet lángja megvillan előttünk, és hogy Jézus megszületett. A családdal kell együtt ünnepelnünk azon a napon, próbálunk jól bánni egymással. Próbálunk segíteni azokon, akiknek nincs semmijük, mint ahogy Jézus is tette. Boldog karácsonyt!

Előd, 14 éves

5. Őfelsége názáreti Jézuskának, Mennyország

Drága jó Jézuskám!

Nagy kéréssel fordulok hozzád! Egy óhajom, hogy az én drága szüleimnek az egészségét őrizd meg. Nekem pedig az érdemem szerint. Hogyha megérdemlem, akkor nagyon szépen kérlek, adj nekem egy Bocskai ruhát meg egy karórát. És a testvéreimnek is egészséget.

Kezeit csókolja: Éva, 12 éves

5. „Karácsonytól várom hogy:
– kapjak egy számítógépet s egy csomó édességet
– egy nagy karácsonyfát
– hogy hulljon a hó
– egy gépfegyvert tudjak használni
– legyen sok petárdám
– legyünk boldogok a családommal
– tudjak mindenkinek valamit ajándékozni.”

Szilárd, 12 éves

6. Szeretném, ha az édesapám hazajönne a háborúból. Már vége van, miért nem jön?

Marika, 7 éves

6. A Karácsonytól én sok szeretetet, békességet várok az emberek közt, és egészséget szeretnék kapni. A többit meg lehet venni.

Csilla, 13 éves

7. Kedves Angyalka!

Légy szíves, tudnál hozni nekem csokoládét? Már egyszer ettem, és olyan finom volt. Anyukám azt mondja, hogy nem engedhetjük meg magunknak. Angyalka, te megengedheted magadnak, hogy elhozd? Köszönettel: Józsika, 6 éves

7. Szeretném, ha Karácsonykor édesanyám megkeresne!

Kinga, 12 éves, gyermekotthonban élő

És most, 2012-ben vajon milyen óhajtó mondatok hagyják el

gyermekeink száját? Mit szeretnének karácsonyra?

Tudnak-e még vágyakozni, várakozni?

Weninger Endréné

Hozzászólások