Aranyvasárnap az Árkád bevásárlóközpontban vendégeskednek az Állatkert sztárjai, ám az élet az ünnepek beköszöntével sem áll le a városligeti intézményben.  A látogatókat betlehemi élőkép várja, ráadásul január elsejéig azokat a gyermekeket, akik állateledelt hoznak, díjmentesen beengedik az Állatkertbe.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben is készülnek a közelgő ünnepekre. A Parasztudvarban már advent kezdete óta látható a betlehemi élőkép. A tizennégy figurából álló betlehem ember nagyságú alakjait Mónus Béla fafaragó művész 2007-ben, két és fél hónapnyi munkával készítette el.

A betlehemek hagyományaihoz híven a Szent Család mellett a napkeleti bölcsek, három pásztor és az angyalok is szerepelnek a kompozícióban. Eltért viszont a művész a szokásoktól a tekintetben, hogy a figurákat nem a bibliai tájakon egykor viselt öltözékben, hanem a magyar pásztorművészet hagyományos motívumait felelevenítve, magyaros viseletben ábrázolta. A faragott szobrok anyagául szolgáló roppant kőrisfa eredetileg a Margitszigeti Kisállatkertben állt, és kiszáradása miatt volt szükség a kivágására évekkel ezelőtt. A margitszigeti faóriás most betlehemi figurák formájában született újjá. A parasztudvari betlehem természetesen nem csupán Mónus Béla nagyszerű szobraiból áll: eleven háziállatok – éspedig egy csacsi és egy magyartarka tehén teszik teljessé a látványt.

Az Állatkert alapítványa advent kezdete óta örökbefogadásra buzdítja az állatbarátokat. Egy-egy állatkerti állat jelképes örökbefogadása ugyanis népszerű karácsonyi ajándéknak számít az állatbarátok körében. Az örökbefogadás megkönnyítése érdekében az alapítvány munkatársai nemcsak az Állatkert főkapuja melletti irodában várják az örökbefogadókat, hanem két budapesti bevásárlóközpontban (Árkád, Mammut) is. Ezeken a helyeken a jelképes örökbefogadás mellett az állatkerti ajándékbolt kínálatában szereplő rengeteg „állatos”, „állatkertes” ajándék is beszerezhető, amelynek megvásárlásával ugyancsak a kert alapítványát lehet támogatni. Különösen népszerűek a plüss állatok, hiszen sok olyan állat is akad (vombat, oposszum, sörényes hangyász stb.), amelyet plüssfigura formájában az országban sehol máshol nem lehet beszerezni.

December 23-án, azaz advent negyedik vasárnapján (aranyvasárnap) ráadásul az állatbemutató sztárjaival is megismerkedhetnek azok, akik az egyik nagy forgalmú bevásárlóközpontban (Árkád) felkeresik az alapítványi standot, illetve a mellette lévő színpadot. A bemutatós állatok közül előre láthatóan egy ifjú szurikátával, egy szimpatikus vadászgörénnyel és egy termetes bagollyal ismerkedhetnek meg az érdeklődők a vasárnap délután 3-kor kezdődő program keretében.

Mivel az Állatkert az év minden napján nyitva tart, természetesen az ünnepek alatt is tárt kapukkal várják a látogatókat. December 25-én és 26-án az ilyenkor szokásos, téli nyitva tartás lesz érvényben, december 24-én, illetve 31-én pedig 13 órakor zár az Állatkert. A belépés déli 12 óráig történik, az egyes állatházak pedig 12 óra 30 perckor zárják majd a kapuikat.

Az ünnepek alatt egészen január 1-ig tart az a jótékonysági akció, amelynek keretében az Állatkert állatmenhelyeken élő állatok számára gyűjt állateledelt, az eledelt behozó gyermekeknek pedig cserébe díjmentes belépést biztosít. Adományként bontatlan csomagolású, érvényes szavatossági idejű eledelt tudnak elfogadni, lehetőleg olyat, amely kutyáknak való. Az összegyűjtött eledelekkel menhelyeket, illetve a menhelyeken élő állatokat szeretné támogatni a Fővárosi Állat- és Növénykert.

Forrás: www.zoobudapest.com

Hozzászólások