Szeretettel meghívjuk KALMÁR PÁL szobrász életmű-kiállításának megnyitójára 2014. szeptember 2-án, kedden 17.00 órára. A kiállítást megnyitja: Wehner Tibor művészettörténész

Vendégelőadó: Móder Rezső mobilszobrász – fémzeneszerző
A kiállítás kurátora:Virág Ágnes művészettörténész

További előadók:
•    Váry Károly színművész,
•    Polyák Zsóka (fuvola), Sztranyák Dávid (harsona)
•    Gitárklub

A kiállítás megtekinthető Kecskeméten, a Zimay László u. 4. számú épületben (egykori Dán Kulturális Intézet)

2014. november 7-ig, keddtől csütörtökig 9.00 és 17.00 óra között.
Tel.: 30/289-2042 • E-mail: agnesvirag84@gmail.comwww.facebook.com/cifrapalota

KALMÁR PÁL ÉLETMŰVE

Kalmár Pál szobrász (1949–) életművén keresztül az 1970-es évek végétől kezdve a rendszerváltásig terjedő, és azon túl máig tartó kulturális viszonyokat, szerveződési formációkat is nyomon követhetjük Kecskeméten és környékén. Munkássága – 1976-tól máig – magában foglalja az előkészítő vázlatokat, papíralapú temperaképeket (kb. 250 db), fa-, fém- és kőszobrokat (kb. 150 db) és farostra készült akrilfestményeket (kb. 1000 db).

A ’70-es, ’80-as és ’90-es évek sajátosságai voltak: a munkásszállók, a katonaság, a népművelés, az önszerveződő művészeti körök, a régi realista és az új absztrakt (neoavantgárd) törekvések párhuzamos jelenléte, az alternatív filmklubok, a megyei önkormányzatok által támogatott művészeti táborok. Kalmár esetében az önfejlődés és önmegtalálás a rendszerváltás utáni nyitással esett egybe, majd a 2000-es évek elején teljesedett ki Szlovákiában és Cseh¬országban. Itt készültek a láncfűrésszel áttört, fraktálozott kalmári faszobrok. A kiállítás hat tematikus térben mutatja be Kalmár Pál munkásságát.

Fogadja szeretettel csatolt programlapjainkat, jöjjön el, tartson velünk s főként Kalmár Pállal!
A Nemzeti Kulturális Alap, mint főtámogató kedvezményezettje: Kecskeméti Katona József Múzeum Képzőművészeti Gyűjteménye.

2014. augusztus 27.

Hozzászólások