Káli Kövek Rendezvény és Alkotóház – Salföldön az utóbbi évek egyik legnagyobb Káli-medencei beruházása veszi kezdetét a jövő héten.

Az Európa Kulturális Fővárosa 2023 (EKF 2023) projekt támogatásával épülő rendezvény- és alkotóházat tervek szerint már idén birtokukba vehetik a művészek és a látogatók.

A salföldi egyházközség területén lévő egykori iskola átalakításával többek között kiállítóterem, fedett színpad, étterem és szolgálati lakások jönnek létre.

Az ingatlan építtetőjének, a Káli Kövek Közhasznú Alapítvány alapítója, Csúri Ákos elmondta, hogy az alapítvány a területre haszonélvezeti jogot kapott 30 évre az egyházközségtől a beruházás megvalósításáért és a működtetéséért cserébe.

Navracsics Tibor, az EKF 2023 kormánybiztosa emlékeztetett, hogy célegyenesébe érkezett a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekt, hiszen Újvidéken pont tegnap volt a 2022-es EKF program megnyitója, így szemmel látható közelségbe került az egyéves program.

kali kovek

A kormánybiztos elmondta, hogy a pályázatnál nem Veszprémben, hanem régióban gondolkodtak, és a térség hagyományainak bemutatását és újjászületését tűzték ki célul. Navracsics Tibor szerint kifejezetten szükség van ilyen beruházásokra, hiszen a cél a hagyományokhoz illeszkedő programok és fejlesztések támogatása, melyek “kinyitják a térséget Európa felé”, az itt élő közösségek pedig erősödnek a beruházás által.

Mivel Salföld a Balaton-felvidék egyik ékköve, ahol az ottlakók ápolják és védik a hagyományokat, csakis egy tájazonos, közösségazonos beruházás jöhetett szóba.

Epres Róbert, az épület tervezője kiemelte, hogy a volt katolikus iskolát alakítják át alkotóházzá, melynek keretében a település új, száz négyzetméteres melegkonyhás kiszolgáló helységgel is gazdagodik. Ezenkívül kiállítóteret, vizesblokkot és egy fedett színpadot is építenek. A négy épületet kerengőszerűen pergolával fogják összekötni.

A tervezéskor fontos szempont volt, hogy az épület ne lógjon ki a településképből, hanem hozza annak falusias jellegét. Az alkotóház tetőterében négy pihenőszobát alakítanak ki. A mintegy 3300 négyzetméteres területen csaknem 600 négyzetméternyi hasznos területet vehetnek majd birtokba a művészek, valamint a rendezvények látogatói.

Az épületek bontása már jövő héten elkezdődik, a műszaki átadás tervek szerint 2022. október 31-én lesz.

 

Hasonló cikkünk:

Megalakult az Európa Kulturális Fővárosa 2023 Tárcaközi Bizottság

 

Hozzászólások