„Az első kreatív ötletemnek az bizonyult, amikor gonosz szerepekre vállalkoztam. Mára már elveszítettem azt a fiatalos lendületet és hévet, ami arra sarkallt, hogy az árral szemben ússzak.” (Shahrukh Khan nyilatkozata egy riportfilmben)

Ragyogó színek, lenyűgöző történet, elbűvölő táncjelenetek és fülbemászó dallamok – ez Bollywood varázslatos világa, amely senkit sem hagy érintetlenül.

 

bollywood4

 

Bollywood a köztudatban elterjedt beceneve a Mumbaiban található hindi nyelvű filmgyártás egyik legnagyobb központjának. A fogalmat gyakran helytelenül az egész indiai filmgyártással azonosítják, pedig Bollywood csak része az indiai filmiparnak. Ez az egyik legnagyobb filmgyártó központja a világnak. Az elnevezés maga Mumbai régi nevének, Bombaynek, valamint az amerikai filmgyártás fellegvára, Hollywood nevének összevonásával keletkezett.

 

bollywood1

 

Az első indiai hangos filmet Ardeshir Irani készítette 1931–ben Alam Ara címmel, mely jelentős sikert aratott. Hatalmas piaca volt a párbeszédes és zenés filmeknek, Bollywood és minden más helyi filmgyár is gyorsan átállt a hangosfilmek gyártására.

 

bollywood3

 

Aranykor
India függetlensége után a ’40-es évek végétől a ’60-as évekig tartó időszakot az indiai mozi „aranykorának” emlegetik. A kritikusok által leginkább elismert indiai filmek többsége ebben az időszakban készült, mint a Guru Dutt Pyaasa (1957) vagy a Kaagaz Ke Phool (1959).

Ezek a filmek társadalmi témákat feszegetnek, főként a munkásosztály városi életével kapcsolatban. Az Awaara, mely 1951-ben jelölést kapott a Cannes–i fesztivál nagydíjára, egyszerre rémálomként és álomként mutatja be a várost, míg a Pyaasa a városi élet valószerűtlenségét kritizálja.

 

bollywood6

 

Az indiai mozi legismertebb epikus filmjei is ezen évek során készültek. A legismertebbek egyike Mehboob Khan 1957-es Mother India című filmje, melyet 1958-ban Oscar- díjra jelöltek a Legjobb idegen nyelvű film kategóriában, illetve K. Asif 1960-ban készített Mughael-e-Azam című alkotása. Ezt az UCLA International Institute a bollywoodi mozifilmek fekete-fehér klasszikusának titulálta. A V. Shantaram 1957-ben készített Do Aankhen Barah Haath című filmjéről úgy vélik, inspirálója volt a hollywoodi Piszkos tizenkettő című filmnek.

 

bollywood2

 

Shah Rukh Khan indiai filmszínész, producer (1965. november 2.) az indiai mozi legmeghatározóbb alakja, 72 filmben játszott. Igazi sztárszínész, megnyerő mosolya, az indiai sárm, tudatos szerepvállalása elkápráztatja az európai nézőket is, újabb és újabb arcokkal lepi meg rajongóit. Gyakran nevezik „Bollywood királyának”. Életrajza ITT olvasható.

 

bollywood5

 

A Deewanában (Shah Rukh csak másfél óra elteltével, a szünet után bukkan fel) kezdi filmes debütálását, hatalmas sikert hoz számára. Shah Rukh ezért a filmért kapta meg első Filmfare-díját. Ezt követően szinte minden évben nyert egyet, a legjobb férfi színésznek járó díjtól a legjobb gonosznak járó díjig.

Népszerű a filmes sztármagazinok körében, nagyon jó interjúalany, bármilyen témáról tud csevegni, mivel nagy műveltségű, jól fejezi ki magát. Szórakoztatóan beszél, nem fél bármilyen hatalomról véleményt nyilvánítani, azonban ha egy cikkben egy sor nem tetszik neki, akkor elutasító is tud lenni.

 

bollywood9

 

Ő képes arra is, hogy szakítson a bollywoodi hagyományokkal, hiszen hagyományosan a feleségek férjeik árnyékába húzódtak Egy korabeli producer megfogalmazása szerint: a nők nem bolondulnak egy olyan romantikus hős után, „akit már kifogtak és megfőztek”.

Shah Rukh ezzel szemben büszkélkedett Gaurival, a feleségével. Azt beszélték, hogy F. C. Mehra producer megkérte Shah Rukhot, hogy halassza el az esküvőjét addig, amíg bemutatják a Chamatkart. Rajiv Mehra, a rendező ugyan tagadja ezt, de sokak szerint Shah Rukh azt válaszolta, hogy inkább otthagyná a filmezést. Shah Rukh nagy hangon hirdette Gauri iránti szerelmét. (részlet önéletrajzi könyvéből)

 

bollywood7

 

Kiemelkedő a humanitárius tevékenysége is, rendszeresen adományoz szervezeteknek (ADS, rákbetegek). Megszervezte és részt vett a Temptations 2005 kiállításon. Új-Delhiben ez által anyagi forrásokkal segített az Országos Központ Promóciós, a fogyatékkal élők foglalkoztatása (NCPEDP), a vezető fogyatékos jogi csoportnak. 2011-ben Khan és Amitabh Bachchan, Judi Dench angol színésznő létrehozta a Resul Pookutthy’ alapítványt. Arra törekednek, hogy a hátrányos helyzetű Indiában jobb életkörülmények legyenek.

 

bollywood8

 

Ebben az évben kapja meg az Unesco Pyramide con Marni díjat jótékonysági munkájáért. Ő az első indiai, aki ebben az elismerésben részesült. 2014-ben megkapta a francia Becsületrendet. A francia nép szereti Shah Rukh Khan tehetségét és nagylelkűségét. Hatalmas a közönsége szerte a világon. Átlépte a kulturális és történelmi különbségeket, filmjei találkozási lehetőséget nyújtanak az élet minden területén. Kiváló énekes is, árad a kedvesség, a szeretet a dalaiból, ez” jön át”, miközben hallgatjuk.

Shah Rukh Khan Top 20 Songs

 

 

 

Lakatos Ilona

 

 

 

Hozzászólások