Józsa Gábor is jelentkezett a Montázsmagazin Csodálatos természet című festménypályázatára. Érdekes módon ő nem egy szép tájat vagy egy gyönyörű virágos csendéletet küldött pályázati képként, hanem egy puma portréját. Érvelése elfogadható: A puma is a természet része. Ismerjük meg az állatkedvelő festőt!

 

gabor0

Józsa Gábor

Mikor és hol született, Gábor? Hol töltötte a gyermekkorát? 

1987. május 18-án születtem Budapesten. Tápiószelén élek, és itt végeztem el az általános iskolát is. Nagykátán érettségiztem a Kertészeti Szakközépiskolában. Jelenleg egy üzletvezetői tanfolyamra járok.

 

kutyus0

 

Mi volt előbb: a művészet iránti vonzódás vagy az állatok szeretete? A gyermekkorban gyökereznek?

Mindig is érdekeltek az állatok. Velük kezdődött a dolog, mert idővel igyekeztem megörökíteni őket. Az állatok közül a nagyragadozók, főleg a tigrisek álltak és állnak ma is hozzám a legközelebb. Tízéves korom körül volt egy ,,tigris korszakom”, szinte csak azokat rajzoltam. Osztályfőnököm, Kovácsné Sevella Zsuzsanna ekkor figyelt fel rám, és kezdett biztatni, hogy minél több képet készítsek. Képeim sokáig díszítették az iskola falait. Zsuzsa néni mutatott be a későbbi mesteremnek is.

 

tigrisek0

 

A munkahelye a Józsa Pince és Borászat. Ha jól sejtem, ez családi vállalkozás. Meséljen erről!

Szőlész-borász család vagyunk, ebbe születtem bele. Hosszú hagyományra tekint ez vissza nálunk. Szinte észrevétlenül belenő az ember. 10 hektár szőlőterületen gazdálkodunk. Négyféle szőlőt termesztünk: Cserszegi fűszeres, Bianka, Kékfrankos és Cabernet Savignon. Boraink nagy elismerést szereztek nekünk, szerencsére sok a visszatérő vendégünk.

 

jatszo macskak0

 

Mikor kezdett el festeni? Hogyan indult el a művészpályán?

Említett osztályfőnököm, Zsuzsa néni 1998-ban mutatott be mesteremnek, Sárika néninek. Ő rajzszakköröket tartott a helyi művelődési házban. Bizony, először el kellett kezdenem elsajátítani az alapokat: milyen a helyes kidolgozás, figyeljek az arányokra, perspektívára stb. Ekkor még fekete-fehér grafikák készültek. Idővel a szakkör megszűnt, egyéni foglalkozásban lett részem. Festeni csak később, 2001-ben kezdtem el, 14 évesen, olajjal.

 

 

kutyacsalad0

 

Sárika néni, Berényiné Szilády Sarolta eredetileg fafaragó művész volt (ha jól tudom, ő az egyetlen női fafaragó hazánkban). Korábban, fiatalabb korában ő is festett, de nem fogadták el a képeit, mert túl realisztikusak voltak. Mérgében kezdett el faragni. Ezzel már nagy sikereket ért el. Akkoriban kezdett újra festeni, amikor engem tanított, hogy meg tudja mutatni nekem, mit hogyan csináljak. Külön emlékezetes számomra a kezdetekből egy német juhászkutya család, amit bútorfestékkel készítettem. Ő ezt használta a székei festésére, és éppen ez volt csak kéznél. Hát így kezdődött….

 

lion0

 

Hogyan képezi magát a festészetben? Van most is mentora, tanára?

2008 óta a saját utamat járom, autodidakta módon próbálok fejlődni. Sokszor jó érzéssel tölt el, amikor magamtól rájövök dolgokra, fogásokra. Sárika néni volt az egyetlen tanárom. Még mindig tartom vele a kapcsolatot, és időnként elviszem a képeimet megmutatni neki. A példaképeim Csegezán Pál, Csiszár József, a külföldiek közül pedig Daniel Smith és Eric Wilson. Nagyon inspirálóak számomra.

 

jegesmedvek0

 

Kiállításokon bemutatta már a képeit a közönségnek?

Néhány helybéli rendezvényen, és a szomszédos településeken falunapokon és egyéb ünnepeken volt alkalmam kiállítani.

Milyen technikákat próbált már ki? Melyik a kedvence?

Kezdetben fekete-fehér grafikák készültek. 2009-ben próbálkoztam színes ceruzarajzokkal, de nem adtak elég mély színeket. 2012-ben próbáltam ki a pasztellt, amit hamar megkedveltem. Természetesen az olajfestéket is nagyon szeretem. Nem is tudom, melyiket kedvelem jobban a kettő közül. Talán az olajat, kicsit haladósabb, mint a pasztellkép. Utóbbi valamivel körülményesebb.

 

elefantbika0

 

Mikor jut ideje alkotni? Hogyan telik el egy napja?

Szerencsés helyzetben vagyok, mert a szüleim segítenek abban, hogy mindig legyen időm festeni. Szó se róla, vannak hetek, hogy nincs időm nekiülni. Tavasztól őszig hajnalban járunk ki a szőlőbe. Az őszi szüreti időszak különösen mozgalmas. Napközben általában a vevőkkel foglalkozom. Ha nincs nagy forgalom, van időm festeni.

 

User comments

User comments

 

Mi a kedvenc szabadidős elfoglaltsága? Van hobbija?

A rajz és a festés mellett nagyon szeretek olvasni. Kedvenceim a vadászati útleírások és a történelmi regények, valamint az Indul a bakterházhoz hasonló szórakoztató könyvek. Szeretek kint lenni a természetben. Ha tehetem, a párommal és a kutyámmal nagy sétákat teszünk a környéken. Nagyon kedvelem még az úszást és a futást.

 

fox0

 

Milyen művészeti és magánéleti tervei vannak a jövőre nézve?

A továbbiakban – ha a Jóisten is megsegít – mindenképp szeretném folytatni az alkotást, és jó pár kiállításon bemutatni a munkáimat. Szeretném elérni, hogy minél hitelesebben és élethűen tudjam ábrázolni az állatokat. Az utóbbi időben a portréfestéssel is próbálkozom.

A menyasszonyommal tervezzük a közös otthonunkat, és benne egy nyugodt helyet, ahol továbbra is alkothatok. Ebben ő is mindenképp támogat. Hogy az élet mit hoz később, majd kiderül.

 

parjaval0

 

Kedves Gábor! Köszönöm szépen az interjút! Kívánom, hogy magánéleti tervei sikerüljenek, a képzőművészettel kapcsolatos ambícióit siker koronázza!

 

Józsa Gábor további képei a weboldalán láthatók. Bizonyítékul, hogy nem csak állatokat tud festeni, álljon itt egy ráadás a képeiből:

 

csavo0

 

 

 

Weninger Endréné Erzsébet

 

 

Hozzászólások